Tudorel Toader: Modificarea datei în care CSM va analiza cererea de revocare a lui Augustin Lazăr s-a decis la cererea acestuia

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader prezintă luni comunicările CSM pe tema datei şedinţei în care ar urma să se analizeze solicitarea vizând revocarea procurorului general Augustin Lazăr, din care rezultă că şedinţa, stabilită iniţial pentru 13 noiembrie, a fost reprogramată la solicitarea lui Lazăr pentru data de 20 noiembrie, iar în final, ca urmare a obiecţiilor ministrului Justiţiei care avea deja o agendă, şedinţa va avea loc în 19 noiembrie. Curtea de Apel Alba ar urma să judece în 20 noiembrie contestaţia lui Augustin Lazăr cu privire la raportul în baza căruia i s-a cerut revocarea şi implicit cererea de suspendare a procedurii.

05 nov. 2018, 14:08
Tudorel Toader: Modificarea datei în care CSM va analiza cererea de revocare a lui Augustin Lazăr s-a decis la cererea acestuia

Anunţurile pe tema şedinţei sunt prezentate sub titulatura: „Simple precizări, pentru a se vedea cine a solicitat CSM să amâne termenul de audiere a procurorului general!”.

Conform cronologiei prezentate de Toader, în 25 octombrie CSM anunţa printr-un comunicat: „Secţia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit ca solicitarea ministrului justiţiei de avizare a revocării din funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Csaţie şi Justiţie a domnului Augustin Lazăr să fie analizată în şedinţa din data de 13 noiembrie 2018, ora 10.00.

Avizul motivat va fi înaintat Ministerului Justiţiei la data de 21 noiembrie 2018″. La 1 noiembrie, printr-o adresă, ministrul a fost anunţat de CSM că, „urmare a solicitării domnului procuror general, Augustin Lazăr, şedinţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii în cadrul căreia se va analiza avizarea propunerii ministrului justiţiei de revocare din funcţie a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost programată pentru data de 20 noiembrie 2018 – ora 10.00”

În aceeaşi zi, ministrul s-a adresat CSM, cerând ca, „având în vedere agenda prestabilită”, şedinţa secţiei să fie reprogramată la o altă dată. 

În 2 noiembrie, CSM l-a anunţat pe Taoder că, urmare a solicitării sale, şedinţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii în cadrul căreia se va analiza avizarea propunerii ministrului justiţiei de revocare din funcţie a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost programată pentru data de 19 noiembrie 2018 – ora 11.00.

Luni, CSM a anunţat oficial data de 19 noiembrie pentru analizarea cererii de revocare a lui Lazăr.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, în 24 octombrie că declanşează revocarea lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general, acuzându-l pe acesta că a deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul său constituţional.

Procurorul general Augustin Lazăr a depus, vineri, la instanţă o cerere de suspendare a procedurii de revocare, iniţiate de ministrul Justiţiei. 

De asemenea, procurorul general a depus şi la Ministerul Justiţiei o plângere prealabilă prin care cere oprirea procedurii de revocare. 

Curtea de Apel Alba a stabilit că cererea procurorului general Augustin Lazăr de suspendare a procedurii de revocare din funcţie se va judeca în 20 noiembrie.