Tudose, despre legile justiţiei: Anumite schimbări trebuie efectuate. Nu există stat civilizat fără justiţie independentă

Premierul Mihai Tudose a afirmat, joi seară, că trebuie făcute anumite schimbări în privința legilor justiției, precizând că nu există un stat civilizat și funcțional fără o justiție independentă.

RomaniaTV.net
23 nov. 2017, 21:25
Tudose, despre legile justiţiei: Anumite schimbări trebuie efectuate. Nu există stat civilizat fără justiţie independentă

Întrebat care este poziția sa cu privire la necesitatea adoptării legilor justiției, Tudose a răspuns: „Cred că anumite schimbări trebuie efectuate. Vrem un stat puternic, vrem un stat în care acele puteri care creează statul — că e legislativ, că este executiv, că e puterea judecătorească — să-și facă treaba, niciuna să nu fie șefa celeilalte. Să nu fie abuzuri de nicio parte. Nici politicul să nu intervină în justiție — un dezastru—, dar nici justiția în politic, fiindcă e același dezastru. Au fost derapaje, de ambele părți, de toate părțile. Am avut și președinți care se băgau peste ambele puteri, celelalte două. Am avut toate situațiile posibile în România, toate combinațiile. Lucrurile trebuie să înceteze și eu cred că suntem în situația în care toată lumea își dorește ca aceste lucruri (…) să înceteze. Eu așa simt”.

Șeful Executivului a atras atenția însă că justiția nu trebuie să fie „șefa” tuturor.

„Vrem o Românie normală, vrem o țară normală, dar (…) nu există un stat civilizat, funcțional fără o justiție independentă, dar independentă nu înseamnă că este șefa la toți. Nu există un stat fără a fi condus de o zonă guvernamentală, dar zona guvernamentală este executivă, nu este ea șefa peste tot, și pentru justiție și peste tot. Zona legislativă, Parlamentul, instituția fundamentală a democrației — asta nu înseamnă că Parlamentul este șeful justiției sau (…) dă sentințe Parlamentul”, a spus Tudose, conform Agerpres.

Potrivit șefului Guvernului, este necesar un sistem legislativ foarte clar și foarte bine definit.

„Dacă fiecare își vede de zona lui, și o face bine, și avem un cadru legislativ care să pună lucrurile în ordine, și fiecare să fie funcțională și să împiedice abuzurile unei puteri împotriva celeilalte și, de fapt, nu neapărat a unei puteri, ci a oamenilor, a unor exponenți, că nu vorbim acum de toți cei de acolo versus toți cei de dincolo și așa mai departe (…) și vendete personale sau, știu eu, dorințe de mărire a cuiva luând ca țintă pe cineva… Un sistem legislativ foarte clar și foarte bine definit eu cred că este necesar”, a mai afirmat Tudose.