Turcia a ridicat interdicţia privind portul vălului islamic în armată

Autoritățile turce au ridicat miercuri interdicția privind portul vălului islamic pentru femeile care servesc în calitate de ofițeri sau subofițeri în armată. Măsura puternic simbolică din cauza statutului armatei turce de protector al laicității de la fondarea republicii de către Mustafa Kemal, vizează cursantele școlilor militare.

22 feb. 2017, 12:56
Turcia a ridicat interdicţia privind portul vălului islamic în armată

Femeile vor putea, dacă vor dori, să poarte o eșarfă de „aceeași culoare cu uniforma”, „fără imprimeu” și într-un „mod în care să nu le acopere fața”, potrivit Anadolu, care citează Ministerul Apărării turc.

Această măsură se referă în special la „ofițerii care servesc în forțele armatei terestre, marină și aviație, ofițerii și subofițerii sub contract (…), cadeții”, a detaliat agenția de presă turcă. Nu este deocamdată clar dacă această reformă, care va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial turc, vizează și femeile care participă în misiuni de luptă.

Ministerul Apărării turc a ridicat deja în noiembrie 2016 interzicerea vălului islamic pentru personalul civil din armată. Cu câteva luni înainte, și femeilor care servesc în poliție li s-a permis să poarte văl.

Președintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan, omul forte al Turciei din 2003, este acuzat constant de criticii săi că încearcă să islamizeze societatea turcă. Guvernul său a autorizat purtarea vălului islamic în universități și în parlament, iar în ultimii doi ani în instituțiile publice și în licee, spre indignarea susținătorilor republicii laice fondate în 1923 de Mustafa Kemal Ataturk, informează Agerpres.

Justificând ridicarea interdicției la portul vălului în poliție, autoritățile turce au afirmat că mai multe țări occidentale, precum Scoția și Canada, au permis deja polițistelor de religie musulmană să poarte văl.

Armata turcă a fost mult timp bastion al laicității în Turcia, dar influența sa politică a scăzut brusc de la tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, care a fost urmată de epurări masive în armată.