Turcia a interzis predarea în şcoli a Teoriei evoluţioniste a lui Darwin. Opoziţia acuză o „spălare a creierilor”

Teoria evoluției lui Charles Darwin, considerată controversată și prea complicată de înțeles pentru elevi de autorităţile din Turcia, nu mai este predată în școlile din această ţară. Opoziția critică decizia şi acuză o "spălare a creierului" implementată de guvernul islamo-conservator.

20 sept. 2017, 19:50
Turcia a interzis predarea în şcoli a Teoriei evoluţioniste a lui Darwin. Opoziţia acuză o „spălare a creierilor”

Turcia a stabilit o nouă curriculă şcolară, iar în noua programă nu se mai regăseşte teoria evoluţionistă a lui Charles darwin, pe motiv că aceasta ar fi prea greu de înţeles. Ministrul Educației, Ismet Yilmaz, a spus că principiile de bază ale evoluției sunt deja parte a programului științific, dar nu este cazul ca lucrarea lui Charles Darwin să fie predată înainte de studiile universitare.

În schimb, Mustafa Balbay, deputat al Partidului Popular Republican, de opoziție, vede în această măsură o insultă la adresa elevilor de liceu. „Dreptul de a vota și de a fi ales este dat unui elev de 18 ani, dar el este împiedicat să învețe teoria evoluției. […] Dovedeşte îngustime și ignoranță„, spune acesta.

Noua programă implică, de asemenea, o creștere a numărului de școli religioase „Imam Hatip”, unde se predă „spiritul patriotic al jihadului”. „Este datoria noastră să reparăm ceea ce a fost perceput în mod greșit. Acesta este motivul pentru care cursurile legii islamice și bazele citirii religioase vor include lecții despre jihad„, a declarat ministrul educației pentru presă. „Adevăratul sens al jihadului este dragostea fiecăruia pentru țara lui„, a adăugat el.

De când Recep Tayyip Erdogan a venit la putere, în 2002, numărul școlilor religioase a crescut exponențial în Turcia. Actualul șef de stat a luptat pentru întoarcerea religiei în viața publică și împotriva fundamentelor seculare ale Turciei moderne, înființate de Mustafa Kemal Atatürk.