Turcia primeşte ajutor important din partea Qatar-ului. Emirul anunţă investiţii imediate de 15 miliarde dolari

Emirul Qatar-ului, Tamim bin Hamad Al Thani, a anunţat după o întâlnire cu preşedintele Turciei, Recep Tayyp Edogan, că ţara sa va investi direct în Turcia suma de 15 miliarde de dolari.

15 aug. 2018, 16:32
Turcia primeşte ajutor important din partea Qatar-ului. Emirul anunţă investiţii imediate de 15 miliarde dolari

Emirul Qatarului a anunţat că acest plan de investiţii va fi pus în aplicare foarte rapid, dar nu au fost date detalii în legătură cu domeniile în care se vor realiza aceste investiţii. Anunţul este ca o gură de oxigen pentru Ankara, venind într-un context critic, lira turcească scăzând cu 40% în raport cu dolarul, de la începutul anului.

Răspunsul nostru către persoana care a pornit război contra întregii lumi, inclusiv contra ţării noastre, este să ne îndreptăm către pieţe noi, noi cooperări şi noi alianţe„, a avertizat Erdogan în New York Times, făcând referire la preşedintele SUA, Donald Trump.

Preşedintele Trump a anunţat recent majorarea taxelor vamale impuse aluminiului şi oţelului turcesc, ceea ce a făcut ca valoarea lirei să înregistreze o scădere istorică. „Tocmai am autorizat dublarea tarifelor vamale impuse oţelului şi aluminiului din Turcia, iar moneda lor, lira turcească, coboară rapid în faţa dolarului extrem de puternic! Aluminiul va fi acum mai scump cu 20%, iar oţelul, cu 50%. În acest moment, relaţiile noastre cu Turcia nu sunt bune!„, scria Donald Trump pe Twitter, în data de 10 august 2018.