FĂRĂ TERMEN DE VALABILITATE pe etichetele alimentelor. Ce riscă consumatorii

Expresia "a se consuma, de preferinta, înainte de data de" ar putea să fie eliminată de pe ambalajul mai multor alimente. Uniunea Europeană vrea să ia această decizie deoarece mulţi oameni aruncă mâncarea, din precauţie, înainte de data menţionată, deşi produsele sunt încă valabile. Nutriţioniştii critică însă iniţiativa şi avertizează că, în timp, consumatorii pot dezvolta anumite boli.

23 mai 2014, 06:43
FĂRĂ TERMEN DE VALABILITATE pe etichetele alimentelor. Ce riscă consumatorii

Potrivit publicaţiei franceze Le Monde, miniştrii agriculturii din statele Uniunii Europene au discutat despre metodele de a mai limita din risipa de alimente la nivel comunitar. În acest sens, şi-au propus chiar să limiteze folosirea sintagmei „a se consuma, de preferinţă, înainte de..„, informează economica.net.

Menţiunea referitoare la termenul optim pentru consum poate dispărea de pe etichetele anumitor produse alimentare, cum ar fi zahărul sau oţetul. „Menţiunea „a se consuma de preferinţă înainte de..” nu are legătură cu sănătatea, ci mai degrabă cu calitatea produslui. Consumatorii sunt în măsură să judece de capul lor„, a declarat ministrul olandez al Agriculturii, Sharon Dijksma, cel care, alături de omologul său suedez, este iniţiator al proiectului.

Produsele care ar putea fi vândute fără termenul de valabilitate, cu riscul ca valoarea nutritivă să scadă în timp, sunt tocmai cele care nu se aruncă. Nu se aruncă orezul sau făina, mălaiul, ci mâncarurile procesate. Nu înţeleg această măsură care încalcă regulamentul 178/2002 al Uniunii Europene privind siguranţa alimentelor. O astfel de reglementare a UE ne expune la riscuri foarte mari privind toxiinfecţiile alimentare, carenţele alimentare, la îmbolnăvire„, a declarat la România TV nutriţionistul Gheorghe Mencinicopschi.

Potrivit unui studiu al Comisiei Europene, 50% dintre consumatori nu ştiu cum să se raporteze la datele referitoare la termenul până la care pot fi consumate produsele. Asta este cauza pentru care se aruncă la coş 20% din mâncarea care poate fi consumată fără probleme.