Un asteroid se va apropia atât de mult de Pământ, încât ar putea distruge sateliţii

Un asteroid recent descoperit, denumit 2012 DA14, va trece atât de aproape de Pământ în februarie 2013, încât ar putea lovi sateliţii de comunicaţii.

RomaniaTV.net
20 mai 2012, 18:08
Un asteroid se va apropia atât de mult de Pământ, încât ar putea distruge sateliţii

„Şansele sunt foarte mici, însă există”, a declarat Paul Chodas, astronom la NASA Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California, potrivit National Geographic.

Descoperit în urmă cu câteva săptămâni de astronomii de la Observatorul LaSagra din Spania, asteroidul are doar 45m. Însă orbita sa este foarte asemănătoare cu cea a Pământului, ceea ce înseamnă că se apropie de noi destul de des, explică Chodas.

În urma calculelor, asteroidul se va apropia de Terra atât de mult în februarie 2013, încât ar putea lovi sateliţii de comunicaţii de pe orbita planetei noastre. Staţia Spaţială Internaţională, aflată pe o orbită joasă, la circa 2.000km sau mai puţin, nu este în pericol.

Cercetătorii încearcă să calculeze mai bine orbita asteroidului. „Nu ştim unde se află exact, iar acest lucru ne obligă să facem nişte calcule aproximative”, a mai spus astronomul.

În schimb, 2012 DA14 ar putea oferi un spectacol de neuitat pentru pasionaţii de astronomie. „Ar putea fi vizibil cu un binoclu puternic sau cu un mic telescop. Pentru un obiect atât de mic, este neobişnuit”, mai spune Chodas.

NASA estimează că şansa ca 2012 DA14 să lovească Pământul în următoarele decenii este de 0.031%, o cifră care va fi uşor modificată după ce astronomii vor strânge informaţii despre asteroid, în momentul când va trece pe lângă noi, în februarie. Cercetătorii nu pot exclude posibilitatea ca asteroidul să lovească Terra în viitor, incluzând apropierea lui din 2020.

Dacă va lovi Terra cândva, nu va provoca distrugeri enorme. Asteroidul se apropie de planeta noastră din sud, aşa că ar putea cădea, cel mai probabil, în Antarctica sau în Oceanul Sudic. Dacă, totuşi, ar lovi uscatul, energia eliberată va fi echivalentă cu cea a unei explozii de 2,4 megatone, au calculat experţii NASA. Acest lucru pune roca spaţială în aceeaşi clasă cu cea care a provocat dezastrul din Tunguska din 1908, un evenimente misterios, legat de un asteroid sau de o cometă, care a distrus sute de kilometri pătraţi de pădure, în Siberia. Dacă asteroidul va cădea în ocean, ar produce, probabil, un tsunami, însă nu unul mare.