Un celebru chirurg a descoperit: Michelangelo era stângaci, dar din cauza prejudecăţilor epocii folosea mâna dreaptă

Publicat: Miercuri, 09 Mai 2018 23:25 // Actualizat: Miercuri, 09 Mai 2018 23:25 // Sursa: romaniatv.net

Artistul renascentist Michelangelo era "stângaci" din naştere, dar şi-a exersat încă de tânăr mâna dreaptă pentru a picta şi a evita astfel prejudecăţile epocii, însă folosea mâna stângă pentru activităţi mai grele precum sculptura, potrivit chirurgului italian Davide Lazzeri.

Medicul italian, care în timpul său liber studiază particularităţile fizice ale geniilor artei, a făcut aceste precizări într-un articol publicat de revista americană 'Clinical Anatomy' în care compară fragmente ale operei sale cu aspecte cunoscute ale vieţii artistului. Davide Lazzeri notează că scopul acestui studiu este de a clarifica ce mână folosea Michelangelo la lucrările sale şi de a tranşa astfel dezbaterea între cei care cred că era stângaci şi cei care susţin că era dreptaci.

Teoria sa ar confirma ceea ce a constatat unul dintre ucenicii maestrului, Raffaello da Montelupo, care susţinea că Michelangelo era stângaci din naştere şi folosea această mâna pentru activităţile care necesitau forţă şi că s-a antrenat să poată picta şi desena cu mâna dreaptă.

Acest lucru, spune medicul, s-ar confirma prin artrita degenerativă care l-a afectat pe Michelangelo, mai ales la mâna stângă pe care o folosea pentru a cizela şi a sculpta.

Un alt element "sugestiv" este faptul că în tinereţe, în jurul anului 1492, el a sculptat un crucifix pentru mănăstirea Santo Spirito din Florenţa a cărei inscripţie este realizată de la dreapta la stânga, deoarece era "probabil" mai stăpân pe stânga.

Totuşi, deşi era stângaci el a folosit mâna dreaptă pentru a picta cum relevă unele autoportrete.

Lazzeri conchide că, deşi artistul era stângaci, el folosea mâna dreaptă pentru a evita prejudecăţile care în cultura epocii îi asocia pe stângaci cu aspecte negative ale personalităţii. "O gândire destul de răspândită la vremea aceea, mai ales că Michelangelo a lucrat constant pentru cler", a subliniat medicul italian.

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Davide Lazzeri Michelangelo Raffaello da Montelupo
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6528
RON
11 Dec
noapte -1 °
zi 2 °
Ultimele joburi adaugate
24 H