Deputat PSD propune închisoare până la trei ani pentru protestatarii care „împiedică exercitarea puterii de stat”. Reacţia deputatului

Un proiect de lege care prevede pedepsirea protestatarilor cu închisoare între șase luni și trei ani dacă prin manifestarea lor „au scopul de a schimba ordinea constituțională ori să îngreuneze sau să împiedice exercitarea puterii de stat” a ajuns în Senatul României. Inițiatorul proiectului este deputatul PSD Tudor Ciuhodaru.

03 mart. 2017, 06:24

UPDATE Deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a declarat vineri că propunerea legislativă pe care a depus-o la Parlament şi care prevede închisoare de până la 3 ani pentru acţiuni care au scopul schimbării ordinii constituţionale şi îngreunării exercitării puterii de stat se referă „strict” la manifestările extremiste, revizioniste şi separatiste care încalcă articolul 1 din Constituţie.

„E proiectul meu, l-am depus încă din mandatul trecut. Se încearcă o uriaşă manipulare acum, nu are nicio legătură cu nimic din ceea ce s-a spus până acum. Am depus proiectul ăsta de lege încă din mandatul trecut. Se referă strict la manifestările extremiste, revizioniste şi separatiste care încalcă articolul 1 din Constituţia României, adică stat suveran, independent, unitar şi indivizibil. Nu are legătură cu nimic altceva, strict la articolul 1 din Constituţia României, ce încalcă acel articol”, a afirmat Tudor Ciuhodaru, citat de News.ro.

Social-democratul a mai spus că reglementările pe care le propune prin această iniţiativă se regăseau în vechiul Cod penal.

„Aceste reglementări pe care le propun eu existau în vechiul Cod penal. Nu ştiu de ce domnul Predoiu când le-a transpus nu le-a mai prevăzut. Încălcarea ordinii constituţionale şi îngreunarea exercitării puterii de stat există deja în Codul penal. Eu vin pentru a completa acel vid legislativ punând nişte pedepse mult mai soft, ca să spun aşa, pentru anumite lucruri care nu erau prevăzute”, a explicat deputatul.

Tudor Ciuhodaru a susţinut că „extremismul, revizionismul şi separatismul nu sunt tolerabile în Europa, cu atât mai puţin în ţara noastră”.

Chestionat dacă va discuta cu colegii din PSD pentru a avea susţinerea lor în adoptarea proiectului, social-democratul a spus: „Este proiectul meu. Eu cred că orice parlamentar român ar trebui să se gândească că încălcarea articolului 1 din Constituţia României este nenegociabil. Mi se pare normal să respectăm articolul 1 din Constituţia României”.

Elena Calistru de la Asociația Funky Citizen a atras atenția asupra existenței acestui proiect.

„Parlamentul nostru lucrează. Vă reamintesc că purtătorul de cuvânt al PSD povestea cum protestatarii au împiedicat activitatea guvernului. Deci mare atenţie. A protesta ar putea deveni curând fapta penală”, a scris Elena Calistru pe Facebook.

Deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a depus, la Senat, o propunere legislativă privind completarea Legii 286/2009 privind Codul penal care prevede pedepsirea cu închisoare de la 6 luni la 3 ani întreprinderea de acţiuni împotriva persoanelor sau bunurilor, săvârşite de una sau mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat.

Astfel, la articolul 397 se introduce alineatul 3 care va avea următorul cuprins: ”Întreprinderea de acţiuni împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de una sau mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

Social-democratul argumentează, în expunerea de motive, că „România a fost întotdeauna un stat extrem de tolerant”, în condiţiile în care pe teritoriul nostru trăiesc multe minorităţi „ce nu se pot plânge că sunt prigonite sau marginalizate de statul român”.

Tudor Ciuhodaru consideră că lipsa unor măsuri care „să descurajeze şi să pedepsească orice acţiune împotriva ordinii constituţionale săvârşite de persoane, organizaţii sau partide a dus la exacerbarea acestor manifestări”.

Deputatul PSD precizează că evenimentele de la Târgu Mureş, în care s-a cerut autonomia Ţinutului Secuiesc, impun ca Parlamentul să adopte propunerea legislativă în cauză.

„Evenimentele de la Târgu Mureş, în cadrul cărora s-a cerut autonomia Ţinutului Secuiesc, precum şi cererile europarlamentarilor români de etnie maghiară, Laszlo Tokes şi Csaba Sogor, impun ca Parlamentul României să adopte acest act normativ prin care să reglementăm faptul că, în România, libertatea, democraţia, dreptul de mişcare şi libera exprimare nu pot merge până la nivelul la care, prin abordări extremiste, separatiste, revizioniste, se atacă esenţa statului român”, a conchis Tudor Ciuhodaru.