Un escroc a dat lovitura din penitenciar. Cum „opera” medicul „Zamfir de la Urgenţe”

Un escroc a dat lovitura din penitenciar obţinând sume uriaşe de bani după ce s-a recomandat doctor şi a cerut mite pentru operaţii fictive. Presupusul medic îşi păcălea victimele într-un mod inedit: îşi schimba şi vocea în timpul conversaţiilor, astfel încât oamenii credeau că discută cu rudele lor bolnave. Complici din libertate, care uneori se dădeau brancardieri sau funcţionari de la Casa de Sănătate, erau cei care primeau efectiv banii de la naivi.

02 oct. 2017, 05:52
Un escroc a dat lovitura din penitenciar. Cum „opera” medicul „Zamfir de la Urgenţe”

Aproape 20 de ieşeni au căzut victimele „doctorului de buzunare“, mulţi dintre ei oferindu-şi economiile de-o viaţă.

Unul dintre cei mai talentaţi actori din zona Moldovei îşi duce veacul într-o celulă de penitenciar. În plină campanie de mediatizare a metodei de înşelăciune cunoscută generic sub numele de „Accidentul“, acesta a reuşit să pună în scenă zeci de piese de teatru ce au avut final dramatic pentru mai mulţi de ieşeni. Metoda „doctorul şpăgar“ a lăsat fără bani 13 familii din Iaşi care au oferit şi până la 20.000 de lei escrocilor, crezând că banii lor ajung la medici care cereau mită pentru operaţii.

Pro­ta­go­nistul acestei escrocherii este Răzvan Şerban, un tânăr încarcerat în Penitenciarul Galaţi care îşi alegea victimele din municipiul Iaşi datorită complicilor de aici. El este judecat pentru 20 de fapte de înşelăciune, 13 dintre acestea duse până la capăt şi 7 rămase în forma tentativei. Alături de el, mai sunt judecaţi şi Ga­briel Popa, Simona Sefer şi Adrian Ali, acuzaţi de complicitate de înşelăciune.

Procurorii ieşeni au explicat că metoda „Accidentul“ a ajuns foarte populară în ultimii ani în rândul deţinuţilor din toată ţară, care, prin intermediul unor telefoane deţinute clandestin, sunau la întâmplare persoane necunoscute şi jucau rolul unor medici, poliţişti, avocaţi sau chiar rude ale victimelor. „Actorii“ pun în scenă o tragedie în care ar fi implicată o rudă de-a victimei, cerând bani pentru a rezolva problema fictivă.

„Comiterea faptelor de înşelăciune prin această me­todă presupune că cel privat de libertate, «creierul» operaţiunii, deşi se află în pe­nitenciar, are acces nelimitat la folosirea telefoanelor mobile şi a mai multor car­tele telefonice, schimbând cartelele şi aparatele periodic pentru a îngreuna depistarea sa, şi poate vorbi la telefon jucând diverse roluri nestingherit de colegii de detenţie, ceea ce pune în mod inevitabil mari semne de întrebare legate de îndeplinirea atribu­ţiilor proprii de către personalul din unitatea de deten­ţie“, se arată în rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi.

Răzvan Şerban a început să comită faptele de acest gen împotriva victimelor din Iaşi la începutul anului trecut. În vocabularul său, escrocheria comisă prin metoda „Accidentul“ era denumită „tras“, o prescurtare argotică derivată din expresia „a trage pe sfoară“.

Escrocul a folosit mai multe aliasuri în timpul activităţii sale, însă de cele mai multe ori pretindea în faţa victimelor că este medic din Iaşi, adesea de la Spitalul „Sfântul Spiridon“, cerând şpăgi pentru a efectua diverse operaţii.

O sumă foarte mare de bani a obţinut Şerban în data de 5 ianuarie 2016, atunci când a contactat o bătrână din Iaşi şi i-a spus că fiul acesteia fusese implicat într-un accident rutier. Deţinutul s-a recomandat ca fiind medicul „Zamfir de la Urgenţe“ şi i-a spus femeii că fiul ei a suferit multiple fracturi şi, pentru a fi operat, are nevoie de 12.000 de lei. Ieşeanca a ieşit de îndată din casă, fiind ţinută în telefon de falsul doctor, pentru a nu reuşi să îşi sune fiul. Victima a mers la bancomat, unde a extras suma de 12.000 de lei, pe care i-a înmânat-o lui Gabriel Popa. Acesta din urmă s-a recomandat, la rândul său, angajat al Casei de Asigurări de Sănătate. Când M.B. a mers la spital şi a întrebat de doctorul Zamfir, a aflat că fusese înşelată.

Pe 2 ianuarie 2016, o altă persoană a căzut în plasa deţinutului, oferindu-i compliceului Popa suma de 5.000 de lei, pentru o pretinsă operaţie la care ar fi trebuit operat nepotul victimei.

Pe 3 ianuarie, escrocheria lui Şerban a ajuns la nivel de scenetă. Într-o discuţie cu o victimă, deţinutul a vorbit pe două voci, o dată mimând că e fiul victimei şi că a rănit şi a doua oară că e presupusul doctor care ar fi trebuit să realizeze operaţia. 8.000 de lei a înmânat partea vătămată complicelui deţinutului.

Un caz identic a fost pus în scenă şi în data de 20 februarie, atunci când victima a plătit 3.000 de lei drept mită pentru o falsă operaţie.

În primă instanţă, Judecătoria Iaşi l-a condamnat pe Răzvan Şerban la peste 24 de ani de închisoare. La această pedeapsă au fost adăugate şi perioadele rămase de executat din condamnările anterioare. Gabriel Popa a primit o primit o pedeapsă de 8 ani şi 9 luni de închisoare. Următorul termen de judecată al procesului acestora va fi pe 7 noiembrie, la Curtea de Apel Iaşi.