Un platan vechi de 150 de ani, tăiat pentru a face loc unei noi construcţiii

Scandal la Drobeta-Turnu-Severin, după ce mai mulţi muncitori au tăiat un platan vechi de 150 de ani. Totul s-a făcut la cererea unor reprezentanţi ai Bisericii Catolice, iar copacul, care putea fi declarat monument al naturii, a fost tăiat pentru a face loc unei noi construcţii.

06 feb. 2016, 09:15
Un platan vechi de 150 de ani, tăiat pentru a face loc unei noi construcţiii

Fără să ţină cont că arborele făcea parte din istoria bisericii şi a grădiniţei catolice, reprezentanţii acestora nu au anunţat tăierea. Au chemat mai mulţi muncitori şi în câteva ore au doborât platanul, potrivit România TV.

Nemulţumiţi de situaţie, câţiva locatari din zonă au sesizat poliţia. „Platanul are cel putin 150 de ani. Trebuie sa fie legat de ridicarea noii biserici. Faptul ca a fost taiat, mi se pare o greseala”, a spus Tudor Răţoi, directorul Arhivelor Nationale din Drobeta Turnu Severin.

„A fost tăiat un copac, s-ar părea că este platan. Potrivit legislatiei, daca copacul era verde, trebuia sa aiba aprobare din partea Directiei de Mediu”, a spus directorul adjunct al Politiei Locale Turnu Severin, Gheorghe Sfintescu.

Autorităţile nu-i pot pedepsi pe cei vinovaţi. În România nu există nicio lege care să protejeze copacii monument de pe domeniul privat, ci doar pe cei de pe domeniul public.