Un satelit al NASA relevă vârfuri sezoniere de emisii de dioxid de carbon pe glob

Publicat: Joi, 12 Octombrie 2017 22:21 // Actualizat: Joi, 12 Octombrie 2017 22:21 // Sursa: romaniatv.net

Un satelit al NASA relevă vârfuri sezoniere de emisii de dioxid de carbon (CO2) în întreaga lume și niveluri crescute ale poluanților care contribuie la încălzirea globală, informează France Presse.

Foto: commons.wikimedia.org

Rezultatele a cinci studii publicate joi în revista Science se bazează pe date colectate de satelitul ''Orbiting Carbon Observatory-2'' (OCO-2), lansat de agenția spațială americană în 2014.

Obiectivul acestui program este de a examina circulația și evoluția în atmosferă a CO2 produs prin arderea combustibililor fosili.

''Aceste date arată o schimbare surprinzătoare a ciclului de carbon în emisfera nordică în funcție de anotimpuri, în special cu o creștere semnificativă a CO2 în atmosferă primăvara, provenind de la vegetația terestră", notează una dintre aceste cercetări.

"Dar în timpul iernii, producerea de CO2 de către plante este minimă, în timp ce descompunerea plantelor alimentează cantitatea de CO2 când temperaturile cresc. Acest lucru, în combinație cu emisiile continue generate de arderea cărbunelui și hidrocarburilor asupra Chinei, Europei și Statelor Unite, explică cum nivelurile sezoniere de CO2 ating cea mai înaltă rată în aprilie în emisfera nordică", precizează acești oameni de știință.

Odată cu avansarea primăverii și apropierea verii, plantele încep să absoarbă mai mult CO2 din nou, jucând rolul lor de puțuri de carbon.

Conform unei alte cercetări dintre cele cinci, curentul ecuatorial cald din Pacific El Nino, care reapare episodic, a antrenat mai recent emisii de CO2 mai mari la tropice decât în anii precedenți. Potrivit cercetătorilor, această schimbare se datorează, în principal, scăderii precipitațiilor din America de Sud și creșterii temperaturilor în Africa, fenomen care se va agrava până la sfârșitul secolului, cu încălzirea globală.

În Asia tropicală, creșterea sezonieră a emisiilor de CO2 se datorează în principal combustiei de biomasă.

Citeşte şi NASA vrea să modifice ADN-ul astronauţilor pe care îi va trimite pe Marte

 
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
emisii dioxid de carbon încălzire globală satelit NASA
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6559
RON
21 Sep
noapte 13 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H