Un studiu leagă Bisfenolul A de un posibil risc de pierdere a sarcinii. Cum puteţi evita substanţa

Un nou studiu sugerează că niveluri mari de Bisfenol A, o substanţă chimică aflată în multe produse din plastic şi cutii de conservă, ar putea mări riscul de pierdere a sarcinii la femeile care sunt predispuse la această problemă sau care au probleme în a rămâne însărcinate.

14 oct. 2013, 14:24
Un studiu leagă Bisfenolul A de un posibil risc de pierdere a sarcinii. Cum puteţi evita substanţa

Studiul nu este de ajuns pentru a stabili o legătură clară, însă vine să adauge la „plauzibilitatea biologică” privind faptul că Bisfenolul A (BPA) ar putea afecta fertilitatea şi alte aspecte ale sănătăţii, susţine dr. Linda Giudice, biochimist, preşedinte al Asociaţiei Americane pentru Medicină Reproductivă, scrie Agerpres.

BPA poate avea efecte asemănătoare hormonilor asupra corpului omenesc. Testele arată că substanţa chimică se află în urina tuturor, cu toate că a fost eliminată din biberoane şi alte recipiente reutilizabile de băutură în ultimii ani, ca urmare a pericolelor pe care le prezintă pentru sănătate. Administraţia federală pentru alimente şi medicamente din SUA susţine că Bisfenolul A nu prezintă pericole în recipientele alimentare în care se regăseşte în prezent, notează agenţia de presă americană.

Majoritatea pierderilor de sarcină sunt cauzate de probleme ale ovulelor sau cromozomilor, iar studiul citat, efectuat asupra cobailor, sugerează că BPA ar putea influenţa acest risc, susţine dr. Ruth Lathi, un endocrinolog de la Universitatea Stanford.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion format din 115 femei însărcinate cu probleme legate de infertilitate sau pierderea sarcinii. Din acestea, 68 au pierdut sarcina, iar 47 au născut.

Cercetătorii au analizat probe de sânge de la aceste femei şi le-au împărţit în patru grupuri, în funcţie de nivelul de Bisfenol A prezent în organismul acestora. Femeile din grupul cu cea mai mare concentraţie de BPA în sânge au prezentat un risc cu 80% mai mare de pierdere a sarcinii, comparativ cu femeile din grupul cu cel mai redus nivel din substanţa chimică.

‘”Este posibil ca femeile cu niveluri mai mari de BPA să aibă alţi factori de risc” care ar putea fi amplificaţi de substanţă, a afirmat dr. Lathi. Studiul nu reprezintă un motiv de alarmare, însă „este departe de a da asigurări că BPA este sigur” pentru femeile cu risc de pierdere a sarcinii, a precizat endocrinologul.

Pentru a minimiza expunerea la Bisfenol A, evitaţi să gătiţi sau să încălziţi alimentele în recipiente de plastic, deoarece căldura favorizează scurgerea substanţei în mâncare, recomandă dr. Lathi. Nu lăsaţi sticlele de plastic în soare, limitaţi utilizarea conservelor şi evitaţi manipularea bonurilor de casă, care conţin adesea BPA, mai sfătuieşte aceasta, adăugând însă că este ‘imposibilă evitarea totală’ a substanţei chimice.