Un TEST ce poate determina cancerul înainte de apariţia simptomelor, dezvoltat de o echipă condusă de un medic român

O echipă de cercetători americani condusă de un medic de origine română, de la John Hopkins University, afirmă că a făcut un pas important către dezvoltarea unui test care poate determina prezenţa cancerului în organism înainte de apariţia primelor simptome, relatează NBC News.

17 aug. 2017, 10:22
Un TEST ce poate determina cancerul înainte de apariţia simptomelor, dezvoltat de o echipă condusă de un medic român

Analiza de sange a detectat majoritarea cazurilor de cancer de san, colon, plamani si ovarian – tipurile de cancer care provoaca cele mai multe decese.

Testul nu este inca finalizat, dar studiul realizat arata calea care trebuie urmata, a anuntat echipa de cercetatori condusa de Victor Velculescu in publicatia Science Translational Medicine.

Este multa agitatie in jurul biopsiilor lichide, dar majoritatea au fost facute in stadiile avansate de cancer sau la persoane la care stiai deja ce sa cauti. Rezultatul surprinzator este ca exista o proportie mare a pacientilor cu forme incipiente care au modificari in sange„, a explicat Velculescu, profesor de oncologie la Centrul pentru Cancer Kimmel de la Johns Hopkins University.

Testele initiale au permis detectarea cancerului in cazul a 62% dintre pacientii diagnosticati cu diverse tipuri de cancer de gradul 1 si nu au existat rezultate false pozitiv.

Diferenta de supravietuire intre stadiul incipient si stadiul avansat de cancer ar permite salvarea a peste un million de vieti anual in lume„, a spus medicul de origine romana.

Echipa lui Velculescu a studiat 58 de gene legate de cancer, sectionand ADN-ul de 30.000 de ori, pentru a cauta mutatii provocate de celule canceroase care plutesc in sange.

Metoda va trebui testata pe grupuri mai mari de pacienti, iar acuratetea va trebui imbunatatita, considera Velculescu.

Citeşte şi PREMIERĂ. Cercetare la nivel de ADN în cel mai puternic centru de diagnostic personalizat în cancer din România