Ungaria decide dacă îşi va închide graniţa cu Croaţia

Premierul ungar Viktor Orban va discuta cu partenerii europeni și regionali la summitul Uniunii Europene de joi și vineri, de la Bruxelles, înainte de a lua o decizie finală cu privire la planificata închidere a graniței ungaro-croate, relatează joi agenția de presă Reuters.

15 oct. 2015, 15:41
Ungaria decide dacă îşi va închide graniţa cu Croaţia

Potrivit postului de televiziune public ungar M1, Orban a declarat la sosirea la Consiliul European de toamnă, ce începe joi seară la Bruxelles, că Budapesta preferă ca Uniunea Europeană să își protejeze granițele în Grecia, pe unde au intrat de la începutul anului sute de mii de migranți veniți din Orientul Mijlociu.

În cazul în care UE nu reușește să facă acest lucru, Ungaria a construit deja un gard la granița cu Croația și va lua o decizie vineri dimineață, a spus șeful executivului ungar, adăugând că granița poate fi închisă ‘în cel mult o oră dacă este este necesar’.

Janos Lazar, șeful de cabinet al premierului ungar, a anunțat joi că Ungaria a încheiat construcția gardului la granița cu Croația, iar armata și poliția vor putea închide frontiera imediat după luarea unei decizii în acest sens. Până acum în acest an pe teritoriul ungar au trecut peste 378.000 de migranți, a declarat Lazar.

Citeşte şi Ungaria a terminat construcţia gardului de la graniţa cu Croaţia

El a precizat că până la sfârșitul anului numărul de migranți care vor ajunge la granițele Ungariei ar putea fi de 600.000-700.000.

‘Nu există obstacole tehnice pentru închiderea graniței cu Croația și decizia Ungariei depinde de reuniunile de la Bruxelles și de discuțiile din zilele următoare’, a mai spus Lazar.

Agenția de presă britanică amintește că Ungaria a construit deja un gard de-a lungul frontierei sale cu Serbia, în pofida criticilor venite din partea partenerilor săi internaționali.