Unitate de îngrijire a bolnavilor arşi grav, inaugurată la Floreasca

Prima unitate modernă de îngrijire a bolnavilor arși grav a fost inaugurată joi la Spitalul de Urgență Floreasca, în prezența ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

09 apr. 2015, 15:12
Unitate de îngrijire a bolnavilor arşi grav, inaugurată la Floreasca

Dr. Ion Lascăr, șeful Clinicii de chirurgie reparatorie, a menționat, cu acest prilej, că proiectul a fost început în urmă cu aproximativ 15 ani, „prin amabilitatea și contribuția consistentă a Primăriei sectorului 1” reușindu-se ridicarea unei părți din această construcție, după care Ministerul Sănătății a ajutat „cu fonduri consistente pentru dotarea acestei unități la nivelul exigenței și standardelor actuale”.

„Această unitate este organizată și va funcționa la nivelul standardelor și criteriilor impuse de exigențele internaționale privind îngrijirea bolnavilor arși grav. Se pot face operații pentru cei arși din toată sfera de patologii chirurgicale. Poate fi o problemă de neurochirurgie, de chirurgie abdominală, ortopedie, chirurgie toracică, orice astfel de probleme se rezolvă aici apelând doar la colegii din spitalul nostru”, a declarat dr. Ion Lascăr, potrivit Agerpres.

Unitatea inaugurată joi, care are șase paturi, se adresează în exclusivitate pacienților adulți cu arsuri profunde pe 50% din suprafața corpului. Unitatea dispune de toate dotările pentru a putea beneficia de asistență chirurgicală multidisciplinară. Tocmai s-a terminat procedura de concurs pentru ocuparea posturilor de specialiști chirurgie plastică, urmează să se acopere și necesarul de medici anesteziști. O bună parte din personalul mediu a fost deja recrutat, în momentul de față aflându-se în diferite etape de instruire. În schema de încadrare a acestei unități vor lucra trei medici specialiști de chirurgie plastică, doi de specialitatea anestezie-terapie intensivă și medici secundari având în vedere că unitatea are și valențe didactice.

Unitatea dispune printre altele de un aparat, unic în România, care realizează o presiune crescută a oxigenului și oxigenează țesuturile, un aparat radiologic complex, mobil, un „rinichi” artificial, dar și un sistem de telemedicină.

Ministrul Nicolae Bănicioiu a precizat că unitatea inaugurată joi este prima dintr-o serie de cinci astfel de unități care vor fi realizate.

„După ce primăria s-a implicat și partea de infrastructură a fost realizată, era normal ca Ministerul Sănătății să vină și să pună banii, o sumă destul de importantă, dar care cred eu că are toată justificarea pentru acest tip de unitate. Când am ajuns ministru am luat această decizie. Este o unitate de elită, prima dintr-o serie, practic este pilotul astăzi, este prima dintr-o serie de cinci astfel de unități pe care vrem să le facem. Celelalte unități vor fi deschise în centrele universitare — Cluj, Timișoara, Târgu Mureș. Este important să deschidem și alte centre în țară pentru a nu mai pierde timpul cu transportul pacientului, iar timpul este esențial. Am semnat deja proiectul cu Banca Mondială”, a susținut ministrul.

MS a contribuit cu banii necesari pentru dotarea cu echipamente, instrumentar și toată partea de infrastructură IT, toate paturile fiind monitorizate permanent și sub supraveghere video. Suma alocată a fost de aproximativ 4.000.000 euro.

Citeşte şi: Ministrul Sănătăţii: Românii care NU merg, timp de 3 ani, la medicul de familie ar putea fi SANCŢIONAŢI