Uniunea Europeană, în război cu pungile de plastic. Ce măsuri vor lua autorităţile

Publicat: Luni, 28 Mai 2018 21:22 // Actualizat: Marţi, 29 Mai 2018 10:35 // Sursa: romaniatv.net

Îngrozită de cantitatea de deşeuri care invadează oceanele, Comisia Europeană (CE) a propus luni o serie de măsuri în vederea reducerii drastice a utilizării unor obiecte de unică folosinţă, de la beţşoare de curăţat urechile la material de pescuit.

Zece categorii de produse de uz zilnic - care numai ele reprezintă 70% din deşeurile eşuate în oceane şi pe plaje - se află în colimatorul Bruxellesului.

Potrivit Rethink Plastics - o alianţă de ONG-uri care militează pentru viitor fără platic -, 46 de miliarde de ”sticle” din palstic de unică folosinţă sunt utilizate anual în UE, sunt aruncate 580 de miliarde de chiştoace de ţigară, 2,5 miliarde de ambalaje de produse alimentare, 16 miliarde de pahare de cafea sau 36,4 miliarde de paie de plastic.

”Plasticul poate fi fantastic, dar trebuie să-l folosim în mod responsabil”, a lansat unul dintre vicepreşedinţii CE, Jyrki Katainen.

În proiectul de directivă propus, Bruxellesul îndeamnă la interdicţia beţişoarelor de curăţat urechile, capace, farfurii, paie, beţe de amestecat în cocteiluri şi tije de baloane, care ar urma să fie fabricate din materiale mai durabile. Paharele de plastic de unică folosinţă vor mai fi autorizate doar dacă au capacul ataşat.

Diverselor ţări membre ar urma să le revină sarcina să adune 90% din ”sticlele” de plastic de unică folosinţă până în 2025. CE sugerează, de exemplu, să se implementeze un sistem de depozitare a produselor poluante, care şi-a dovedit eficienţa în anumite state membre.

Interdicţii există, la nivel naţional, în Franţa de exemplu, iar paharele şi farfuriile de plastic vor fi interzise de la 1 ianuarie 2020.

În privinţa recipientelor alimentare şi paharelor, Cei 28 vor fi nevoiţi să-şi stabilească fiecare obiectivele de reducere, propunând de exmplu produse alternative în puncte de vânzare sau punând la plată aceste recipiente de unică folosinţă.

Alte obligaţii le-ar reveni producătorilor prosudelor ţintite, care vor fi obligaţi să acopere costurile gestionării curăţirii deşeurilor - sunt vizate pungile de chipsuri sau bomboane, paharele, filtrele de ţigarete, pungile de plastic uşor sau baloanele.

Producătorii vor trebui, de asemenea, să eticheteze produsele indicând ”modul de eliminare a deşeurilor, efectele nefaste ale produslui asupra mediului şi prezenţa materiilor platice” - acest lucru va fi valabil şi în cazul şerveşelelor umede şi igienice.

Aproape trei europeni din patru declară că şi-au redus consumul de pungi de plastic, potrivit Eurobarometrului. Este vorba despre o reducere cu 50% în consumul pungilor de plastic, a amintit vicepreşedintele CE Frans Timmermans într-o conferinţă de presă. Aceste măsuri urmează să fie discutate de către doi legiuitori ai UE - Parlamentul şi Consiliul (care reprezintă statele membre).

Comisiei i-ar plăcea să vadă noua directivă gata până la sfârşitul mandatului său, în 2019,  în vederea unei intrări în vigoare a reglementărilor din 2022.


Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7081
RON
21 Jan
noapte -4 °
zi -1 °
Ultimele joburi adaugate
24 H