Val de cutremure în zona Vrancea. INFP a înregistrat două seisme

Două cutremure au fost înregistrate miercuri dimineaţa în zona Vrancea.

15 mart. 2017, 06:22
Val de cutremure în zona Vrancea. INFP a înregistrat două seisme

Institutul Naţional pentru Fizica Pământului a înregistrat, miercuri dimineaţă, două cutremure. Unul a avut loc în zona Vrancea şi a avut magnitudinea de 2,5 pe scara Richter. Şase minute mai târziu, un al doilea cutremur de adâncime a avut loc în România. Seismul a fost de 3.4 pe scara Richter şi s-a înregistrat în Buzău.

Viceprimarul Capitalei Tomniţa Florescu a declarat, luni, că de 40 de ani nu s-a făcut nimic pentru consolidarea clădirilor din Bucureşti avariate de cutremurul din 1977, dar că astfel de lucrări pot fi începute în Centrul Vechi, cu menţiunea că imobilele trebuie reexpertizate.

„Sunt 40 de ani de la cutremur, au fost făcute câteva consolidări doar până la etajele 2-3, în schimb, tot efortul s-a concretizat prin distrugerea în continuare a Bucureştiului cu o suprafaţă mai mare de o dată şi jumătate decât dezastrul făcut de cutremur. Deci toţi banii s-au dus acolo. Sunt sute de clădiri cu risc de seism. Expertizele trebuie făcute de o societate, nu poate face Primăria, pentru că are puţini oameni. Sunt arhitectă, am consolidat la viaţa mea multe clădiri şi ieftin şi scump, cu fibră de carbon şi altele. Niciodată nu am trecut de 500-600 de euro pe metru pătrat desfăşurat. Or, preţurile care erau până acum ajungeau la 1.500 de euro pe metru pătrat. Consolidarea unui bloc obişnuit cu 4-5 etaje durează doi ani, consolidare cu finisaje. O expertiză durează cam o lună-două, apoi începe proiectul de consolidare, cam tot o lună-două”, a spus viceprimarul Tomniţa Florescu la Conferinţa România-Japonia despre managementul dezastrelor.

Proiect Guvern: Locatarii din blocurile cu bulină, EVACUAŢI SILIT de autorităţi dacă nu eliberează locuinţa

Florescu a precizat că a existat un program cu japonezii, care a fost o reuşită, dar de 40 de ani nu s-a făcut nimic pentru consolidarea clădirilor avariate.

Potrivit Tomniţei Florescu, consolidarea ar putea începe cu clădirile din Centrul vechi, unde sunt case mai mici şi în care locuiesc mai puţini oameni.

„Am dori să începem cu Centrul vechi, unde sunt case mai mici, cu oameni mai puţini. Realist, putem începe cu câteva clădiri de patrimoniu, dar ele trebuie reexpertizate. Clădirile cu risc seismic sunt de ordinul sutelor, 180 au bulină roşie. Institutul de construcţii va face acele expertize, pentru că acestea pe care le avem acum sunt din anii 1990-1995. Pentru zona cu bulină nu poţi face consolidări cu oameni în interior. Pentru cele cu bulină, oamenii trebuie relocaţi”, a mai spus viceprimarul citat de news.ro. 

Primăria Capitalei va înfiinţa o societate comercială care să se ocupe de consolidarea clădirilor cu risc seismic