Valeriu Steriu, PMP: Până la sfârşitul lunii iunie, cu siguranţă, procesul de fuziune PMP-UNPR se va încheia

Preşedintele executiv al PMP, Valeriu Steriu, fost lider al UNPR, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că fuziunea dintre cele două partide nu este în pericol, procesul urmând să se încheie până la sfârşitul lunii iunie.

06 mai 2017, 12:40
Valeriu Steriu, PMP: Până la sfârşitul lunii iunie, cu siguranţă, procesul de fuziune PMP-UNPR se va încheia

„În clipa de faţă procesul de fuziune se află în instanţele din România, care s-au pronunţat. A fost o primă pronunţare la Tribunalul Bucureşti, fuziunea fiind aprobată. Au fost chichiţe, tertipuri avocăţeşti care au prelungit acest proces de validare definitivă la Curtea de Apel. Până la sfârşitul lunii iunie, cu siguranţă, procesul de fuziune se va încheia”, a declarat pentru MEDIAFAX Valeriu Steriu.

Fostul deputat UNPR Ion Răducanu, i-a cerut, sâmbătă, lui Traian Băsescu să accepte anularea fuziunii dintre cele două partide, despre care afirmă că sunt două partide de sine stătătoare, cu doctrine politice diferite, a căror lideri s-au convins că nu pot avea un drum comun.

„Suntem două partide de sine stătătoare, înscrise în Registrul Partidelor Politice, cu doctrine politice diferite, două entităţi a căror lideri s-au convins că nu pot avea un drum comun. Conferinţele naţionale ale UNPR din noiembrie 2016 şi aprilie 2017, de la Bucureşti – ale căror Hotărâri au fost înscrise în Registrul Partidelor Politice ( nr. crt. 48/02.05.2017)- au denunţat Protocolul de fuziune prin absorbţie. S-a constatat, că nu s-au îndeplinit condiţiile de fond şi de formă, stabilite de statutul UNPR şi de Legea partidelor politice şi nu s-au respectat prevederile art. 5 din Protocolul de fuziune. (…) Ne exprimăm convingerea, domnule Preşedinte Traian Băsescu, că înţelepciunea şi experienţa dumneavoastră vor cântări în decizia Colegiului Naţional al PMP, în ceea ce priveşte propunerea noastră de a anula prin consens această alianţă artificială. Escaladarea conflictului nu va aduce beneficii nimănui! Nădăjduim că, după stingerea conflictului, cele două partide vor rămâne aşa cum de altfel sunt şi în prezent- entităţi politice distincte, cu aport considerabil pe eşichierul politicii româneşti”, se arată în scrisoarea pe care Ion Răducanu, care semnează ca preşedinte al Uniunii, i-a adresat-o lui Traian Băsescu.

El apreciază că voinţa celor peste 150.000 membri de a-şi apăra vulturul uneperist este mai presus de orice – fermă şi ireversibilă.

„Încercarea eşuată de fuziune UNPR-PMP a constituit o experienţă tristă pentru progresişti, care au fost induşi în eroare, marginalizaţi şi desconsideraţi. Unii lideri ai PMP şi-au dezvăluit caracterul, dar şi jaloanele după care se ghidează – minciună, oportunism, perfidie, sete de putere. Este clar că scopul preşedinţilor executivi ai noii structuri- proveniţi din cele două partide- a fost îndeplinirea misiunii de eliminare a UNPR de pe scena politică. Dintre cei 26 de parlamentari PMP, doar 7 provin din UNPR, iar din cei 20 de preşedinţi de organizaţii judeţene, 5 sunt foşti progresişti, realitate ce reflectă rezultatul nefast al acestei alianţe pentru UNPR”, se arată în scrisoare lui Răducanu.

Potrivit acestuia, UNPR a fost timp de şase ani un partid de lider, care a cunoscut atât avantajele, cât şi dezavantajele acestei poziţionări politice.

„Faptul că la alegerile locale UNPR (la fel ca PMP) nu a trecut pragul electoral de 5%, deşi a obţinut 1217 consilieri locali şi judeţeni, a determinat conducerea executivă să caute soluţii pentru ieşirea din dificultate. Fuzionarea cu alt partid a fost acceptată, deoarece PMP avea în frunte un lider puternic, un politician versat, cu mare capacitate de persuasiune, un diplomat experimentat. Speranţa, încrederea şi onvingerea noastră că alături de un nou lider vom progresa ne-a fost însă spulberată de manevrele locotenenţilor comandantului de cursă lungă care au aruncat peste bordul navei populare cei mai buni progresişti”, a adăugat Răducanu.

Potrivit acestuia, membrii PMP şi UNPR luptă fără sens, angrenaţi într-un război din are nu câştigă nimeni, combatanţii având doar de pierdut.