Veste proastă pentru foştii angajaţi din MAI, MApN şi servicii de informaţii. Cum se modifică pensiile de serviciu

Comisia pentru transporturi și energie a Senatului a avizat favorabil, luni, în unanimitate, Ordonanța de urgență potrivit căreia pensiile de serviciu nu se vor mai majora anual în funcție de creșterile salariale, ci de coeficientul de inflație, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
04 sept. 2017, 11:48
Veste proastă pentru foştii angajaţi din MAI, MApN şi servicii de informaţii. Cum se modifică pensiile de serviciu

Pensiile de serviciu se actualizează din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată, prevede ordonanța.

Actul normativ reglementează astfel pensiile personalului MAI, al MApN, al serviciilor de informații, cel aeronautic civil navigant profesionist, al Corpului Diplomatic și Consular, al Curții de Conturi, cel auxiliar din instanțe și Parchete, al funcționarilor parlamentari, dar și al membrilor Senatului și Camerei Deputaților.

Comisia pentru muncă, familie și protecție socială urmează să dea raport asupra ordonanței. Senatul este prima Cameră sesizată, Camera Deputaților fiind decizională.

În 4 august, Guvernul a adoptat OUG 59/2017 privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, precizând că aceste măsuri erau necesare în contextul în care Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prevede creșteri anuale semnificative în următorii ani, ceea ce ar fi generat, implicit, actualizarea pensiilor de serviciu cu sume ce ar fi putut produce efecte negative considerabile asupra bugetului de stat, din care sunt suportate.