Veşti bune pentru mulţi români. Guvernul promite că va vira banii până la sfârşitul lunii martie

Mii de oameni cu probleme de sănătate aflaţi în concedii medicale au ajuns în situaţii limită, după o lună şi jumătate în care au primit mai puţini bani. Situaţia este disperată pentru mii de salariaţi cu probleme grave de sănătate, pentru care tratamentele sunt costisitoare, potrivit asociaţiilor de pacienţi.    

19 feb. 2018, 08:07
Veşti bune pentru mulţi români. Guvernul promite că va vira banii până la sfârşitul lunii martie

Guvernul promite ca va inapoia, pana la finalul lunii martie, sumele datorate celor care s-au trezit cu bani mai puţini pentru concediile medicale şi de maternitate.

Situaţia a fost cauzată de modificarea cuantumului de contribuţii sociale datorate, care acum se face în funcţie de salariul mediu brut.

După ce a fost acuzat că strânge bani la buget pe spatele bolnavilor şi a mamelor, Executivul a decis să dea o ordonanţă de urgenţă, prin care practic va plafona CAS in cazul acestor concedii.

Eugen Teodorovici: Mamele şi cei care sunt în concediu medical nu vor primi mai puţini bani

Scăderea veniturilor pe perioada concediilor medicale vine după ce povara contribuţiilor sociale a crescut pentru angajat, iar guvernul a decis şi scoaterea plafonului prin care e calculată contribuţia la pensie.

Un angajat plătit cu salariul mediu pe economie şi care este acum în concediu medical pierde la venit în jur de 10% faţă de decembrie 2017, iar paguba creşte pe măsură ce Ministerul Finanţelor întârzie cu o soluţie concretă. De exemplu, în Educaţie, miile de angajaţi cu probleme de sănătate pierd, în medie, 20% din indemnizatie.

Un profesor bolnav de cancer, de exemplu, a pierdut 260 de lei la indemnizaţia de concediu, adică 15% din venit, semnalează Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.

O ordonanţă de urgenţă care să ″corecteze″⁣ problemele va fi adoptată de Cabinetul Dăncilă. ”Toti cei aflaţi în concedii, că sunt mame, că sunt din alte motive, că sunt bolnavi de cancer sau oricine altcineva, în cazul în care va avea diferenţe de plătit faţă de anul trecut, acest lucru se va plafona la nivelul lui 2017, deci nimeni nu va plăti în plus faţă de ce a a fost în 2017, nimeni nu va pierde″, susține Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe.

Potrivit unei variante de lucru a ordonanţei pregătite de Finanţe, contribuţiile vor fi plafonate la nivelul anului 2017, iar angajaţii care au avut de pierdut până acum îşi vor primi banii înapoi de la angajatori până pe 31 martie.