Veşti bune pentru tinerii fără case. Anunţul a fost făcut de Guvern în urmă cu puţin timp

Locuinţele ANL pentru tineri destinate închirierii vor putea fi vândute cu plata în rate lunare. Cel puţin aşa prevede o Ordonanţă pentru modificarea Legii ANL, aprobată miercuri.

23 iul. 2014, 16:47
Veşti bune pentru tinerii fără case. Anunţul a fost făcut de Guvern în urmă cu puţin timp

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri Ordonanţa pentru modificarea Legii 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, act normativ iniţiat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) prin care se creează cadrul legal pentru vânzarea cu plata în rate lunare a locuinţelor construite prin programul ‘Locuinţe pentru tineri, destinate închirierii’.

‘Noile prevederi stabilesc ca, pentru plata în rate, avansul să fie cel puţin 15% din valoarea de vânzare, iar dobânda să fie constituită din dobânda de referinţă a BNR la care se adaugă două puncte procentuale. Ratele vor fi achitate către deţinătorii unităţii locative respective, iar dobânda va fi aplicată la valoarea rămasă de achitat a locuinţei’, se arată într-un comunicat al MDRAP.

Citeşte şi ANL va finaliza, în 2014, 1.200 de locuinţe destinate tinerilor

Totodată, precizează aceeaşi sursă,transferul de proprietate asupra locuinţei către cumpărător se produce după achitarea integrală a valorii de vânzare, până atunci locuinţa rămânând în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale.

‘Odată cu dreptul de proprietate asupra locuinţei se dobândeşte şi dreptul de proprietate asupra cotelor-părţi de construcţii şi instalaţii, precum şi asupra dotărilor care, prin natura lor, nu se pot folosi decât în comun. Odată cu dobândirea dreptului de proprietate asupra locuinţei, titularul contractului dobândeşte şi dreptul de folosinţă asupra cotei-părţi de teren aferentă acesteia, pe durata existenţei clădirii’, se mai arată în comunicat.

Citeşte şi Vrei casă de la stat? Citeşte anunţul ANL

MDRAP subliniază că având în vedere numărul mare de solicitări de locuinţe din partea tinerilor, modificarea legislativă aprobată miercuri de Guvern urmăreşte tocmai accelerarea procesului de vânzare a locuinţelor, astfel încât să se acumuleze fonduri pentru construirea de locuinţe noi.

‘Banii încasaţi din rate vor fi utilizaţi pentru finanţarea unor noi proiecte sau programe de construcţii de locuinţe. Modul de constituire şi de plată a avansului, a ratelor lunare, inclusiv a ratei dobânzii şi a majorărilor de întârziere vor fi stabilite în Normele metodologice pentru punerea în aplicare a noilor prevederi’, precizează MDRAP.