Veşti despre fetiţa de 8 ani din Iaşi, pe care părinţii au refuzat să o trateze. Care este starea de sănătate a acesteia

Petronela, fetiţa ai cărei părinţi au fost obligaţi de instanţă să accepte tratamentul pentru cancer, va fi ascultată de acum încolo în toate deciziile care o privesc. Părinţii ei, însă, nu vor fi acuzaţi de neglijenţa minorului, a anunţat DGASPC Iaşi.

09 ian. 2018, 11:37
Veşti despre fetiţa de 8 ani din Iaşi, pe care părinţii au refuzat să o trateze. Care este starea de sănătate a acesteia

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi au anunţat, marţi, că fetiţa de nouă ani din judeţul Iaşi, bolnavă de cancer la rinichi şi metastaze pulmonare, va participa la luarea deciziilor în ceea ce priveşte tratamentul pe care îl va face în continuare.

„Copilul are şi el drepturi, inclusiv dreptul de participare şi exprimare a opiniei în toate deciziile care-l privesc, iar acest copil trebuie şi el ascultat. Având în vedere experienţele multiple prin care a trecut până la această vârstă are acel grad de maturitate care impune ascultarea opiniei lui”, se arată în comunicatul DGASPC.

Starea fetiţei este gravă.

Fetiţa bolnavă de cancer ai cărei părinţi au fost obligaţi de instanţă să o ducă la medic nu poate fi operată

Fetiţa a ajuns la spital în noiembrie 2017, după mai bine de cinci luni de când nu a mai fost văzută de un medic şi nu a mai făcut tratament, iar părinţii au fost obligaţi de instanţă, la solicitarea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi, să îi acorde asistenţa medicală de care are nevoie.

Deşi reprezentanţii instituţiei au fost nevoiţi să îi oblige pe părinţi să accepte tratamentul Petronelei, au stabilit că aceştia nu vor fi acuzaţi de neglijenţă şi că nu se impune scoaterea fetiţei din mediul familiar.

„Părinţii, deşi limitaţi ca educaţie, nu pot fi acuzaţi de neglijarea nevoilor copilului. Au colaborat şi s-au implicat în asigurarea tratamentului şi îngrijirii copilului încă de la debutul bolii iar acum, deşi refuză chimioterapia de linie 3, colaborează cu medicul de familie şi asigură tratatmentul medicamentos al copilului. Nu se impune scoaterea copilului din mediul familiar, având în vedere că starea psiho-emoţională a fetiţei este influenţată pozitiv de petrecerea timpului împreună”, se mai arată în comunicat.

DGASPC Iaşi a anunţat totodată că va interveni cu servicii de consiliere, atât pentru părinţi, cât şi pentru fetiţă, pentru ca în momentul în care copilul va da semne de agravare a bolii părinţii să se adreseze spitalului de copii din Iaşi.

Petronela a fost diagnosticată cu cancer la rinichi şi are metastaze pulmonare. În ultimii ani a fost operată de mai multe ori şi, deşi era programată pentru consult şi internare la Spitalul de Copii Sfânta Maria din Iaşi în vara acestui an, părinţii au refuzat tratamentul. Aceştia au susţinut că nu mai au încredere în doctori şi nu doresc ca fiica lor să mai primească asistenţă medicală. Ultima dată când a fost consultată de medicii oncologi a fost în luna iulie, înainte de a fi transferată la Timişoara în data de 12 decembrie.