Vicepremierul a promis că guvernul nu va schimba nici măcar o virgulă privind proiectul de buget

Vicepremierul italian Matteo Salvini a promis joi că guvernul de la Roma nu va schimba nici măcar 'o virgulă' din proiectul de buget pentru anul viitor, deşi acesta a fost respins de Comisia Europeană, scrie Politico.eu.

26 oct. 2018, 14:19

‘Pentru că suntem politicoşi, deschidem scrisorelele de la Bruxelles, le citim, le răspundem. Apoi ei ne scriu din nou şi le răspundem, dar nu schimbăm o virgulă în buget’, a spus Salvini, citat de agenţia ANSA.

‘Dacă Bruxelles-ul sau unii mari profesori doresc o Italie cu o creştere (economică) zero, ei au greşit guvernul sau ministrul’ care ar fi dispuşi să o accepte, a adăugat vicepremierul italian, de asemenea ministru de interne şi lider al formaţiunii de extremă dreapta Liga, potrivit Agerpres.

La rândul său, premierul italian, Giuseppe Conte, a declarat postului Bloomberg TV că guvernul său nu are un Plan B, iar ministrul italian de finanţe, Giovanni Tria, a scris luni Comisiei Europene, menţionând: ‘Italia îşi dă seama că a ales o cale ce nu este pe linia regulilor europene. A fost o decizie grea, dar necesară pentru a readuce PIB-ul ţării la nivelurile anterioare crizei şi pentru a ţine cont de actualele dificultăţi ale cetăţenilor italieni’.

Citeşte şi Comisia Europeană respinge proiectul de buget al Italiei pe 2019 – o premieră în UE. Matteo Salvini, reacţie dură de la Bucureşti

Pentru prima dată în istoria UE, Comisia Europeană a respins marţi proiectul de buget al Italiei pentru anul viitor, invocând criteriile europene privind deficitul şi datoria publică, potrivit Agerpres.

Bruxelles-ul doreşte să impună ‘reguli bugetare şi bancare ce garantează stagnarea Italiei şi scăderea veniturilor pentru italienii de rând’, estimează Varoufakis, care conduce o mişcare pan-europeană de stânga, denumită Diem25. Pe de altă parte, guvernul de la Roma susţine un buget care ‘nu va stimula suficient creşterea economică pentru a putea face o diferenţă’ şi care va conduce ‘la o depăşire a ţintei de deficit fără un beneficiu prea mare’.

Prin urmare, Yanis Varoufakis crede că ‘Italia este astăzi sfâşiată de două forţe distructive, una la Bruxelles şi cealaltă Salvini’.