Vicepremierul Marii Britanii: Romii trebuie să respecte modul de viaţă britanic

Vicepremierul britanic Nick Clegg a afirmat, joi, că romii care trăiesc în Marea Britanie trebuie să respecte modul de viaţă al cetăţenilor acestei ţări pentru a evita posibile tensiuni şi confruntări violente între diversele comunităţi, transmite EFE, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
14 nov. 2013, 13:53
Vicepremierul Marii Britanii: Romii trebuie să respecte modul de viaţă britanic

Politicianul liberal-democrat britanic a făcut aceste declaraţii într-o intervenţie la postul de radio londonez LBC, referindu-se la unele afirmaţii ale deputatului laburist David Blunkett privind posibile violenţe generate de romi, la Sheffield, în nordul Angliei, unde trăieşte o importantă astfel de comunitate.

Blunkett – a cărui circumscripţie Sheffield Brightside se învecinează cu cea a lui Nick Clegg, Sheffield Hallam – a declarat recent că se teme de izbucnirea unor violenţe într-o zonă a acestui oraş, Page Hall, unde s-au instalat romi din Slovacia. Blunkett, fost ministru de interne, a spus că această comunitate a romilor trebuie să-şi schimbe modul de viaţă, să-şi ducă copiii la şcoală şi să nu mai arunce gunoiul pe stradă.

Clegg a afirmat joi că este la curent cu tensiunile invocate de Blunkett şi a recunoscut că există o ‘dilemă’, întrucât există comunităţi care se comportă ‘într-o manieră destul de greu de acceptat de oameni’. ‘Avem tot dreptul să spunem că, dacă cineva vine să trăiască în Marea Britanie şi îşi aduce şi familia, trebuie să fie sensibil la modul de viaţă din această ţară’, a subliniat liderul liberal-democrat.

Blunkett şi-a exprimat preocuparea în legătură cu faptul că tensiunile din Sheffield ar putea degenera în confruntări similare celor din 2001 dintre grupurile de extremă dreapta şi comunitatea asiatică.

Potrivit ultimelor date oficiale, circa 500.000 de romi trăiesc în prezent în Marea Britanie, din care mulţi au venit din Europa de Est în ultimii nouă ani.