Victor Ponta, la Reuniunea Diplomaţilor: Obligaţia noastră este să fim un exportator de securitate regională

Prezent la deschiderea oficială a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, ediţia 2014, prim ministrul Victor Ponta a declarat că România trebuie să fie un "exportator de securitate regională", şi pentru anul care vine, să promoveze integrarea europeană în rândul ţărilor "vecine şi prietene".

27 aug. 2014, 15:30
Victor Ponta, la Reuniunea Diplomaţilor: Obligaţia noastră este să fim un exportator de securitate regională

Premierul Victor Ponta, prezent, miercuri, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, a declarat că „obligaţia noastră este de a fi un exportator de securitate regională”, pentru ţări ca Republica Moldova şi Ucraina.

„Aş vrea să arătăm că UE nu este doar un concept, ci o uniune de valori. Vreau să vă propun ca de anul viitor să facem următorul pas: trebuie să fim primii promotori ai integgrării europene pentru ţări vecine ca Republica Moldova, dar şi pentru ceilalţi vecini ai noştri, ca Serbia şi ţările din Balcanii de vest”, a precizat premierul Victor Ponta, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române.

Recent întors dintr-o vizită la Chişinău, premierul Victor Ponta a precizat că pentru prima dată Republica Moldova nu mai depinde 100% de gazul rusesc.

„Pentru prima dată, Republica Moldova nu mai depide 100% de gazul rusesc. Am aprins o flacără simbolică la gazoductul care uneşte Moldova de România. Este un moment simbolic care pentru mine dovedeşte prioritatea absolută a politcii externe a Romaniei şi anume sprijinirea drumului de integrare în UE al Republicii Moldova cât mai rapid„, a declarat prim ministrul Victor Ponta.

Premierul a mai precizat şi că România a dovedit că este un partener de încredere al UE şi NATO, şi că recentele crize la nivel internaţional sunt o oportunitate ca România să îşi consolideze acest statut.

„În această perioadă de criză România a dovedit că este un partener de încredere. Aceasta este o oprtunitate ca România să îşi consolideze acest statut şi să şi-l afirme cu mai mult curaj. România a dovedit că îşi asumă decizii şi putem să venim cu soluţii. România poate să facă mai mult decât să se alinieze la decizii deja luate”, a declarat Victor Ponta.