Victor Ponta a inaugurat lucrările la Centrul de cercetări CAMPUS al Universităţii Politehnica Bucureşti

Premierul Victor Ponta, ministrul Educaţiei Naţionale Remus Pricopie, ministrul delegat Mihnea Costoiu, ministrul pentru fonduri europene Eugen Teodorovici au participat miercuri la deschiderea lucrărilor de construcţie a Institutului de Cercetări Avansate pentru Materiale, Produse şi Procese Inovative - CAMPUS UPB, aflat în incinta Universităţii Politehnica din Bucureşti, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
04 iun. 2014, 19:53
Victor Ponta a inaugurat lucrările la Centrul de cercetări CAMPUS al Universităţii Politehnica Bucureşti

‘Mă bucur foarte mult că se fac investiţii în cercetare. Cele mai mari investiţii sunt din fonduri europene pentru că bugetul săracu’ nu reuşeşte decât în foarte mică măsură. Este un mesaj foarte clar pentru cei tineri şi pentru cei mai puţin tineri că se va face în continuare cercetare în România. Felicitări celor care au făcut programul în primul rând că au reuşit să îl întocmească şi în al doilea rând pentru că nu şi-au pierdut speranţa pentru că în 2009 a fost declarat eligibil şi a trebuit să vină anul 2014 ca să îl deblocăm şi să îl pornim şi sunt convins că la anul vom fi aici să tăiem panglica. Mă bucur că până la urmă se face acest proiect’, a declarat Ponta.

Premierul a spus că după 1990 ideea de cercetare în România a suferit ‘nişte lovituri extrem de mari’.

‘Nu doar reducerea constantă a bugetelor şi banilor alocaţi, nu doar competiţia imposibilă cu alte ţări, SUA, ţări occidentale care ne-au luat practic cei mai talentaţi şi mai buni cercetători dar şi sistemul în ansamblu. Nenumăratele institute de cercetare care multe dintre ele au devenit după anii 2000 doar o ţintă şi o pradă pentru afaceri imobiliare (…). Este vorba de aproximativ 70 de milioane de lei. Nu ştiu câte universităţi reuşesc să aibă din alte părţi proiecte de acest gen. Soluţia numărul 1 rămâne cea a accesării fondurilor europene’, a subliniat premierul.

Potrivit acestuia, viitorul cercetării româneşti este legat indisolubil de universităţi, iar ideea de a face cercetare în altă parte decât în instituţiile de învăţământ superior a fost una neviabilă.

‘Nu spun că nu sunt excepţii dar cred că pe termen mediu şi lung cercetarea trebuie legată de mediul universitar şi mai trebuie legată de pragmatism şi economie. Mi-aş dori ca toţi banii pe care România îi are pe exerciţiu financiar 2007-2013 dar mai ales pe 2014-2020 aş vrea să îi văd cheltuiţi pe proiecte de acest gen. Bani nu sunt foarte mulţi măcar să îi accesăm noi pe toţi’, a spus şeful Guvernului.

‘Este pentru noi o zi importantă, inaugurarea lucrărilor la institutul de cercetare care va aduna sub cupola sa toate domeniile inginereşti pe care UPB le are. Centru va avea şi laboratoare destinate evaluării alimentelor. Alimentele nu vor mai fi trimise în străinătate la evaluare. Proiectul se va încheia în 13 luni începând de luna viitoare. Ne propunem ca aici să lucreze şi studenţi români şi străini aflaţi la doctorat care îşi desfăşoară studiile în co-tutelă’, a declarat preşedintele Senatului UPB, Ecaterina Andronescu.

Ea a precizat că doar o treime din banii pentru activitatea de cercetare vin de la bugetul de stat, fondurile europene reprezentând un instrument foarte util în dezvoltarea de proiecte la UPB.

‘Fără resursele din fonduri europene am fi tras obloanele în multe din domeniile noastre de cercetare. Avem pe fiecare laborator responsabil care va scrie proiecte’, a spus Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educaţiei Naţionale Remus Pricopie a arătat că cei mai activi actori în ceea ce priveşte fondurile structurale sunt cei din zona educaţiei şi a cercetării.

‘Practic planificarea pe 2014-2020 este aproape gata, pe zona de cercetare strategia deja este lansată în proces de avizare la nivelul MEN. Strategia pentru învăţământ superior, relaţia dintre învăţământul preuniversitar şi învăţământul superior la fel strategiile sunt gata dezvoltate cu Banca Mondială şi acolo vom încerca să planificăm banii de la Comisie dar şi împrumutul pe care îl pregătim cu Banca Mondială tot pe principiul concurenţei’, a spus demnitarul.

Clădirea aferentă Institutului CAMPUS va îndeplini standarde înalte de calitate, atât din punctul de vedere al funcţionalităţii, arhitecturii şi al materialelor folosite, cât şi al tehnologiilor utilizate. Institutul va cuprinde 41 de laboratoare de cercetare inter şi transdisciplinare, complet echipate, spaţii de lucru, spaţii de prezentări şi conferinţe, precum şi spaţii tehnice în care îşi vor desfăşura activitatea doctoranzi şi post-doctoranzi, cadre didactice şi cercetători din universitate şi din instituţiile partenere. Institutul va fi deschis colaborării cu alte institute publice sau private în domeniile în care Universitatea Politehnica din Bucureşti are competenţe şi dezvoltă direcţii noi de cercetare.

Proiectul este dezvoltat din fonduri europene, cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Sectorial ‘Creşterea Competitivităţii Economice’.