Ponta, despre atacul lui Băsescu la Gabriela Firea: O ameninţare pur mafiotă, ca în filmul „Naşul”

Victor Pontaa declarat luni, la România TV, referindu-se la afirmaţii preşedintelui Traian Băsescu legate de unul dintre membrii comisiei Nana, senatorul PSD Gabriela Firea, că "este cea mai urâtă manifestare din caracterul domnului Băsescu, să ameninţe familia unui senator". 

14 apr. 2014, 17:55
Ponta, despre atacul lui Băsescu la Gabriela Firea: O ameninţare pur mafiotă, ca în filmul „Naşul”

Premierul Ponta a catalogat ieşirea preşşedintelui Băsescu drept o ameninţare „pur mafiotă”, „ca în filmul Naşul”.

„A fost o ameninţare pur mafiotă. Ne aşteptam ca 2014 să fie foarte dificil, dar o asemenea chestiune ne puteam imagina doar în filmul ‘Naşul’. Cred că, din ce în cel mai mult, domnul Băsescu îşi pierde controlul, pentru că are doi duşmani. Cel mai mare duşman este timpul, pentru că, din decembrie, nu doar că nu va mai fi preşedinte, dar nici nu va mai avea imunitate şi va trebui să răspundă în diverse dosare penale. Al doilea duşman a fost USL-ul. De asta el a lucrat la planul destrămării, dar o mare parte din votanţi a rămas alături de alianţa pe care noi o formăm”, a declarat primul-ministru Victor Ponta la România TV.

Ponta l-a invitat pe preşedintele Băsescu să spună public dacă are ceva de spus în ce priveşte legalitatea acţiunilor lui Florentin Pandele. În caz contrar, s-ar face vinovat de nedenunţarea infractorului.

Pe de altă parte, Ponta a spus că un dosar deschis contra primarului Pandele, după afirmaţiile lui Băsescu, ar ridica dubii asupra independenţei justiţiei.

„Un dosar pe numele lui Pandele ar fi cea mai mare lovitură  dată credibilităţii justiţiei în ultimii ani”, a spus premierul.

Victor Ponta a susţinut că şeful statului „s-a pierdut cu firea” în contextul în care în cazul terenurilor de la Nana au fost descoperite multe încălcări ale legii.

„S-a pierdut cu firea domnul Băsescu. Doamna Gabriela Firea nu prezenta concluziile sale personale. Comunica în numele comisiei. Deci, poate să îi facă un dosar penal şi doamnei Firea şi oricui, comisia tot asta a găsit. (…) Preşedintele ştie că sunt foarte multe lucruri de încălcare a legii. (…) Cred că o reacţie la fel de violentă a avut domnul Băsescu în 2009 când era comisia despre doamna Udrea şi doamna Ridzi. A dat-o pe Monica Ridzi să plătească oalele sparte şi a scăpat-o pe doamna Udrea. Acum însă mai sunt şapte luni de imunitate. Nu cred că preşedintele Băsescu va scăpa la fel”, a afirmat premierul.

Președintele Traian Băsescu a declarat duminică seara că informațiile date publicității de Comisia Nana conform cărora contractul Ioanei Băsescu ar putea fi declarat nul sunt „o prostie”. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că atât el, cât şi fiica lui Ioana Băsescu stau la dispoziţia Parchetului privind terenul din comuna Nana şi că senatorul PSD Gabriela Firea „mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moşia soţului”.

„E o prostie! Nu te poți lua după o doamnă care a avut drept instruire 10 ani de citit pe prompter. Trebuie să mai știi și puțin drept. (…) Mai auzeam o prostie, tot de la doamna cunoscătoare. Ar fi mai bine să se uite la moșia soțului ei, că înțeleg că ar fi destule probleme pe moșia lui acolo. Să fie atentă acolo, că s-ar putea să nu-l mai găsească într-o zi acasă”, a declarat Traian Băsescu, cu referire la soțul Gabrielei Firea, primarul orașului Voluntari, Florin Pandele.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la Parlament, că, în urma declaraţiilor şefului statului la adresa senatoarei Gabriela Firea, va fi depusă, marţi, o plângere penală împotriva preşedintelui Traian Băsescu, pe care o doreşte semnată de cât mai mulţi parlamentari, inclusiv din opoziţie.

Senatorul PSD Gabriela Firea, membru al Comisiei Nana, care investighează modul în care Ioana Băsescu a cumpărat terenul agricol din județul Călărași, a afirmat că se simte ameninţată de declaraţiile preşedintelui legate soţul ei, Florentin Pandele, primarul din Voluntari.

„Pentru Traian Băsescu cel mai uşor a fost să mă intimedeze, m-a ameninţat voalat că s-ar putea să nu-mi mai găsesc soţul acasă. Soţul meu nu este implicat în nicio anchetă. Ceea ce mă face să mă gândesc că, din ianuarie, de când a început activitatea la Comisia Nana, i s-a fabricat un dosar”, a declarat Gabriela Firea, la România TV, ca reacţie la atacul preşedintelui Băsescu.

„În locul președintelui Traian Băsescu m-aș arăta îngrijorat că notarul nu a verificat certificatul fiscal și istoricul firmei, care a făcut o vânzare atât de valoroasă în perioada de inactivitate , cu consecințe potrivit Codului de Procedură Fiscală. Pe notar și pe administratorul firmei ar trebui să fie supărat domnul președinte Băsescu, nu pe cei care au aflat acest „detaliu”. În rest… nu mă cobor să răspund amenințărilor și jignirilor chiar de Sfintele Florii. E și ziua soțului meu…”, a spus Firea, pentru ştiripesurse.ro.

Senatorul PSD a declarat, de asemenea, ca se teme pentru familia sa, în urma amenintarilor primite de la presedintele Traian Basescu, dar a afirmat ca in ciuda acestui fapt va continua sa îsi faca treaba în Comisia Nana, care va elibera un raport luni.

„E inadmisibil să trecem cu vederea o ameninţare, aici nu mai este vorba de o jignire, de o sfidare. Nu voi sta în banca mea, aşa cum ne-a recomandat preşedintele. Corect ar fi să se autosesizeze instituţiile statului”, a mai spus Firea la România TV.