Viktor Orban nu leagă EXPLOZIA de la Budapesta de criza migraţiei

Nu există nicio legătură între criza migrației și explozia care a avut loc în noaptea de sâmbătă în centrul Budapestei și în care au fost răniți doi polițiști, a declarat marți premierul Ungariei, Viktor Orban, informează agenția de presă Reuters.

27 sept. 2016, 14:59
Viktor Orban nu leagă EXPLOZIA de la Budapesta de criza migraţiei

„Nu sunt semne care să ateste vreo legătură între criza migrației și explozie”, a spus Orban, al cărui guvern a lansat critici dure la adresa migranților, pe care îi consideră a fi în legătură cu organizații teroriste. „Nu putem exclude acest lucru, însă la ora actuală nu există vreun semn care să ateste o astfel de legătură”, a adăugat Orban.

„Indiferent care sunt motivele celui care a comis atacul, acesta este un act abominabil… I-am ordonat ministrului de interne să-l prindă, să-l vâneze și să scoată de la el ce a făcut și de ce”, a declarat Orban la televiziunea publică ungară, potrivit Agerpres.

Agențiile de presă internaționale au transmis că explozia a avut loc sâmbătă seara la ora locală 22.36 (23.36 ora României) la intersecția străzii Kiraly cu bulevardul Terez și nu a fost urmată de un incendiu. În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru tentativă de omor.

Citeşte şi Explozie în centrul Budapestei. Doi poliţişti au fost răniţi. Se oferă recompensă pentru făptaş VIDEO

Atacul de la Budapesta s-a produs cu doar câteva zile înainte de organizarea de către premierul ungar, Viktor Orban, a unui controversat referendum destinat să confirme sau să respingă cotele obligatorii de refugiați impuse de Uniunea Europeană. Campania a pus accentul pe problemele de securitate, guvernul ungar făcând explicit legătura între migranți și terorism, potrivit Agerpres.

În prezent, poliția din Ungaria caută un suspect în vârstă de 20-25 de ani și oferă o recompensă de 10 milioane de forinți (aproximativ 32.600 de euro) pentru informații utile despre acesta, a informat duminică agenția de știri ungară MTI.

Cei doi polițiști răniți — o femeie în vârstă de 23 de ani, cu traumatism cranian, și un bărbat de 26 de ani, rănit la un picior — sunt spitalizați în stare gravă, sub terapie intensivă, dar starea lor este acum stabilă.