VINE IARNA, măsuri de urgenţă în Capitală. Firea: Acţiunile de deszăpezire trebuie să fie anul acesta exemplare

Administratia Nationala de Meteorologie anunţă precipitatii mixte, intensificari ale vantului si scaderea temperaturilor in Capitala. Primarul general, Gabriela Firea, i-a convocat luni, la sediul municipalităţii, pe toţi responsabilii implicaţi în programul de deszăpezire şi combatere a poleiului în Bucureşti şi a cerut ca acţiunile de deszăpezire să fie exemplare.

12 dec. 2016, 17:58
VINE IARNA, măsuri de urgenţă în Capitală. Firea: Acţiunile de deszăpezire trebuie să fie anul acesta exemplare

ANM a transmis o informare meteorologică de intensificări ale vântului, ninsori viscolite şi răcire accentuată, valabilă în intervalul 12 decembrie, ora 16:00 – 13 decembrie, ora 14:00. Poliţia recomandă conducătorilor auto să adapteze stilul de şofat la noile condiţii meteo. 

Citeste şi: PROGNOZA METEO pentru URMĂTOARELE ZILE. Vremea va deveni geroasă, în unele zone ninge

Primarul general, Gabriela Firea, a solicitat operatorilor de salubritate ca, pe timpul noptii, sa aplice tratamente antipolei, utilajelele de deszapezire sa fie dispuse in puncte fixe in toate sectoarele capitalei, astfel incat sa se poata interveni cat mai rapid, in cazul in care conditiile meteo o vor impune.

„Maine dimineata, indiferent de cata zapada va cadea la noapte, traficul trebuie sa se desfasoare in conditii normale. Actiunile de deszapezire trebuie sa fie exemplare! Trebuie sa interveniti rapid si eficient astfel incat bucurestenii sa nu aiba dificultati in trafic. Dupa cum stiti, am verificat in teren cum sunt pregatite primariile de sector si adp-urile pentru actiunea de deszapezire si am solicitat si rapoartele salubrizatorilor din toate cele 6 sectoare ale Capitalei in ceea ce priveste stocurile de carburanti, materiale antiderapante si utilaje de dezapezire disponibile. În unele sectoare mi s-a parut ca acestea nu sunt suficiente, asa ca am cerut sa reanalizati si sa completati stocurile si utilajele, precum si sa redimensionati efectivele tehnice si umane astfel incat deszapezirea in Bucuresti sa se poata face in toata Capitala in mod eficient”, a spus primarul Capitalei.

Totodata, avand in vedere avertizarea de precipitatii mixte care favorizeaza aparitia poleiului, Primarul General a solicitat, in mod expres, ca pe parcursul noptii, operatorii sa aplice tratamente cu materiale antiderapante, in special in pante, rampe si poduri si pasaje, dar si in zona scolilor, a spitalelor si a institutiilor de interes public.

Edilul sef a cerut atat Politiei Locale si reprezentantilor Directiei Generale de Asistenta Sociala din bucuresti sa transporte in centrele municipalitatii persoanele fara adapost. PMB dispune de trei centre de cazare a persoanelor fara adapost cu un total de 600 de locuri, in acest moment fiind ocupate 331.

Avand in vedere averizarile meteo de intensificari ale vantului, Gabriela Firea a solicitat ISU si operatorilor de salubrizare de sector sa fie pregatiti sa degajeze eventualele deseuri vegetale de pe carosabil, astfel incat circulatia rutiera sa nu fie ingreunata.

În cadrul comandamentului, toti cei sase primari de sector au raportat rezultatele verificarilor salubrizatorilor din fiecare sector in parte si au declarat ca nu sunt probleme.

Pentru eventualele probleme generate de inghet sau ninsoare, PMB pune la dispozitia bucurestenilor numerele de dispecerat: 0800.800.868 si 021.9844.

De asemenea, Primaria Capitalei adreseaza un apel bucurestenilor sa sesizeze la aceste numere de telefon prezenta pe strada sau in scarile blocurilor a persoanelor fara adapost pentru ca acestea sa fie preluate de Politia Locala si transportate la centrele sociale ale Capitalei.

Conform raportarii operatorilor de salubrizare, sunt pregatite sa intervina un total de 640 de utilaje, 2.930 de operatori si 33.498 tone materiale antiderapante dupa cum urmeaza:

  • in sectorul 1 (Romprest) sunt pregatite 83 de utilaje, 300 de operatori si 6.823 de tone de materiale si solutii antiderapante.
  • in sectorul 2 (Supercom) sunt pregatite 120 de utilaje, 775 de operatori precum si 5.000 tone de materiale si solutii antiderapante. Tot in sectorul 2, adp are 33 de utilaje, 123 operatori si 445 tone de materiale si solutii antiderapante.
  • sectorul 3 (Rosal) 52 de utilaje, 300 de operatori si 2.000 de tone de materiale si solutii antiderapante.
  • Sectorul 4 (sc rebu sa) 106 de utilaje, 330 de operatori si 2.544 de tone de materiale si solutii antiderapante.
  • in sectorul 5 (Romprest) sunt pregatite 45 de utilaje, 390 operatori si 2.910 tone materiale si solutii antiderapante.
  • in sectorul 6 (sc urban sa) sunt pregatite 125 de utilaje, 523 operatori si 6.850 tone de materiale si solutii antiderapante, iar adp sector 6 este pregatita cu 76 de utilaje, 180 de operatori si 1.840 de tone de materiale si solutii antiderapante.

La sedinta au fost prezenti primarii celor 6 sectoare, operatorii de salubrizare, prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan, reprezentantii institutiilor subordonate municipalitatii cu atributii in domeniu (administratia strazilor Bucuresti, ApaNova, ALPAB, dgasmb, assmb etc.), precum si reprezentantii directiilor de specialitate din cadrul PMB.