Violenţe la St. Louis, pentru a treia zi consecutiv. Furia a fost stârnită de achitarea unui poliţist care a ucis un tânăr de culoare

O manifestaţie organizată la St Louis împotriva achitării unui fost poliţist alb care a ucis o persoană de culoare, în 2011, a degenerat în violenţe, pentru a treia zi consecutiv.

18 sept. 2017, 05:48
Violenţe la St. Louis, pentru a treia zi consecutiv. Furia a fost stârnită de achitarea unui poliţist care a ucis un tânăr de culoare

Marşul de duminică, cel mai mare de până acum, al care au luat parte aproximativ 1.000 de persane, a început în linişte, după bătăile care marcaseră cele două zile precedente. Însă noi violenţe au izbucnit în cursul serii, când câţiva manifestanţi au spart vitrine şi au încercat să blocheze o autostradă, au declarat martori şi poliţişti. Poliţia le-a ordonat protestatarilor să se disperseze, iar mai mulţi dintre ei au fost arestaţi.

Aceste violenţe au izbucnit după anunţarea achitării lui Jason Stockley la finalul celor cinci săptămâni de proces. Fostul poliţist Jason Stockley, în vârstă de 36 de ani, a fost găsit nevinovat de uciderea lui Anthony Lamar Smith, un tânăr afroamerican, care avea 24 de ani când a fost omorât. Smith a fost împuşcat de cinci ori şi ucis în vehiculul său, cu care fugea de Stockley şi de alt agent, pe 20 decembrie 2011.

În cursul zilei de duminică, cei aproximativ 1.000 de oameni care au luat parte la marş au defilat în linişte în centrul St Louis. Ei s-au declarat decişi să îşi facă vocea auzită. “Geamurile pot fi înlocuite, dar vieţile nu”, a subliniat Missy Gunn, mamă a trei copii şi membră a “Colectivului Ferguson”, după numle unui alt oraş din Missouri unde un poliţist alb a scăpat d acuzaţii pentru uciderea unui tânăr de culoare, în 2014.

Manifestaţiile violente de la Ferguson au dat naştere mişcării Black Lives Matter (Vieţile persoanelor de culoare contează”, care s-a extins după aceea în SUA.

Dacă noi nu obţinem dreptate, voi nu veţi avea pace”, au scandat duminică protestatarii, la trecerea prin faţa comisariatului din St Louis.