VIRUSUL ZIKA. O posibilă epidemie a fost detectată în statul Florida

Autoritățile sanitare din statul Florida, din sud-estul SUA, au anunțat că au în vedere un posibil caz de infecție cu virusul Zika, care nu ar fi fost importat dintr-o excursie în zona afectată de virus, ceea ce sugerează că ar putea fi vorba despre o epidemie în curs de desfășurare.

RomaniaTV.net
20 iul. 2016, 09:10
VIRUSUL ZIKA. O posibilă epidemie a fost detectată în statul Florida

Serviciile de sănătate din Florida sunt implicate activ în procesul realizării unei anchete epidemiologice, a indicat un comunicat la Departamentului de Sănătate din acest stat american, după un posibil caz apărut în comitatul Miami-Dade.

Comunicatul anunță, de asemenea, că un kit de prevenție a infecției cu virusul Zika, precum și produse anti-țânțari sunt disponibile la serviciile de sănătate și distribuite în zona aflată sub observație.

‘Kiturile Zika sunt destinate femeilor gravide”, au precizat serviciile de sănătate. Serviciul de luptă împotriva țânțarilor a luat deja măsuri pentru reducerea numărului acestora și prevenția în zonă, a declarat Departamentul de Sănătate din Florida.

La mijlocul lunii iulie, oficiali din domeniul sănătății din SUA identificaseră 1.306 cazuri de Zika în zona continentală a SUA și Hawaii. Nici unul dintre aceste cazuri n-a rezultat dintr-o înțepătură de țânțar survenită în zonă. Paisprezece dintre aceste persoane au fost infectate prin contact sexual și una printr-un contact accidental cu o probă de sânge într-un laborator.

Virusul Zika poate provoca o mare varietate de simptome incluzând erupții cutanate, dureri articulare și musculare, dar de cele mai multe ori infecția trece neobservată. Vigilența este mai mare pentru femeile gravide sau care doresc să rămână însărcinate, deoarece virusul poate provoca malformații congenitale, cum ar fi microcefalia fetală manifestată printr-o dezvoltare insuficientă a creierului, precum și sindromul neurologic Guillain-Barré (GBS) .

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se așteaptă la o răspândire „explozivă” în cele două Americi, cu trei până la patru milioane de cazuri în acest an. În Brazilia, au fost deja identificate 1,5 milioane de cazuri, amintește AFP.