VIRUSUL ZIKA: Ţânţari modificaţi genetic pentru a învinge virusul, produşi masiv

O localitate din Brazilia s-a lansat în dezvoltarea unei arme de eradicare în masă a virusului Zika: țânțari modificați genetic care vor distruge virusul prin împerecherea cu femelele purtătoare, din specia Aedes aegypti, relatează AFP.

01 nov. 2016, 09:21
VIRUSUL ZIKA: Ţânţari modificaţi genetic pentru a învinge virusul, produşi masiv

La Piracicaba, la 140 km de Sao Paulo, țânțarii transgenici sunt produși în masă: 60 de milioane de larve săptămânal într-un laborator înființat în colaborare cu compania britanică Oxitec. După eliberarea lor în natură ei vor avea ca misiune să se împerecheze cu femelele Aedes aegypti care transmit oamenilor virusul Zika, responsabil de apariția unor malformații congenitale grave la bebeluși, dar și alte virusuri tropicale precum Dengue și Chikungunya.

Larva provenită din această împerechere se va naște cu această boală care o va ucide rapid înainte de a ajunge la maturitate. În ce privește masculii transgenici, ei sunt programați genetic să moară după împerechere. Această metodă a făcut obiectul unor teste experimentale între 2011 și 2014, în statul Bahia (nord-estul Braziliei), în Panama și în Insulele Caiman și s-a văzut că populația de țânțari Aedes aegypti a scăzut drastic cu 90%.

Metoda nu întrunește însă unanimitatea. În SUA s-a dat undă verde primelor teste, dar comercializarea trebuie să mai aștepte. În Brazilia, Oxitec nu a obținut încă autorizația de comercializare oficială din partea agenției sanitare Anvisa. Primăria din Piracicaba este cea care a decis deschiderea laboratorului Oxitec, acordându-i un ajutor de 1,1 milioane de dolari pentru a dezvolta programul țânțarilor transgenici, scrie Agerpres.

Proiectul a fost demarat fără ca studii de specialitate să poată dovedi că această metodă permite într-adevăr scăderea numărului cazurilor de boli transmise de țânțarii Aedes aegypti. Între aprilie 2015 și începutul lui 2016, Brazilia a fost epicentrul unei epidemii a virusului Zika cu 1,5 milioane de persoane afectate.

Brazilia a experimentat și altă metodă de luptă împotriva Zika, tot cu ajutorul țânțarilor modificați genetic, cărora le-a fost inoculată bacteria Wolbachia. Această bacterie le reduce capacitatea de a transmite virusul Zika și Dengue.

Aedes aegypti este o specie comună de țânțari, care se adaptează foarte bine la mediul urban. Ei proliferează adesea în apele stătute, precum apele din pneurile uzate sau din ghivecele de flori de la geamuri. Serviciile sanitare precare din Brazilia au contribuit, potrivit specialiștilor, la dezvoltarea acestor epidemii.

Citeşte şi Un bărbat din Iaşi a murit după ce a fost înţepat de ţânţari: a contactat virusul West Nile