Vladimir Putin nu vrea să declanşeze o cursă a înarmării

Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat statele din Occident, luni, că nu îşi doreşte reluarea unei curse a înarmării şi că va face orice pentru a rezolva diferenţele pe care le are cu celelalte ţări.

20 mart. 2018, 06:52
Vladimir Putin nu vrea să declanşeze o cursă a înarmării

Vladimir Putin a câştigat un nou mandat prezidenţial care îi va prelungi dominaţia politică asupra Rusiei cu încă şase ani, până în 2024. Acest lucru îl face cel mai longeviv conducător după liderul fostei Uniuni Sovietice, Iosif Stalin, ceea ce a stârnit îngrijorare în rândul statelor occidentale.

Cu toate acestea, Putin, în vârstă de 65 de ani, a declarat în cadrul unei întâlniri cu ceilalţi candidaţi, că va folosi această victorie pentru a investi în domeniul educaţiei, infrastructurii şi al sănătăţii, reducând cheltuielile în domeniul apărării, informează Mediafax

Citeşte şi Şeful diplomaţiei germane afirmă că Rusia rămâne un partener dificil pentru Europa, dar dialogul cu Moscova trebuie să continue

„Nimeni nu vrea să accelereze o cursă a armelor. Vom face orice pentru a rezolva toate diferenţele între noi şi partenerii noştrim folosind canale politice şi diplomatice”, a declarat Putin.

 Aceste afirmaţii reprezintă o schimbare a poziţiei liderului rus, care în timpul campaniei electorale a susţinut că deţine arme nucleare care ar putea lovi oriunde în lume.

Relaţiile între Rusia şi Occident sunt tensionate din cauza Siriei şi a Ucrainei, din cauza acuzaţiilor privind atacuri cibernetice şi presupuse ingerinţe în alegerile din SUA şi Marea Britanie, precum şi cele privind utilizarea unui agent neurotoxic în otrăvirea unui fost spion rus.