Votul în Parlament pentru numirea lui Ungureanu la conducerea SIE va avea loc marţi, la ora 17.00

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului va vota marți, la ora 17,00, nominalizarea liberalului Mihai-Răzvan Ungureanu pentru funcția de director al Serviciului de Informații Externe.

29 iun. 2015, 11:20
Votul în Parlament pentru numirea lui Ungureanu la conducerea SIE va avea loc marţi, la ora 17.00

„S-a stabilit ca începând de astăzi (luni — n.r.) să fie sesizată Comisia SIE cu scrisoarea domnului președinte (Klaus Iohannis — n.r.) și cu CV domnului Mihai-Răzvan Ungureanu, urmând ca apoi, în baza legii SIE, dânșii să solicite alte lucruri care mai sunt eventual necesare — certificat ORNISS, alte lucruri ce prevede legea SIE. Au termen de raport până mâine, la ora 17,00, și mâine (marți—n.r.) la ora 17,00 este convocat plenul reunit”, a spus luni secretarul Camerei Deputaților, Niculae Mircovici.

El a adăugat că avizul Comisiei SIE este consultativ, iar plenul poate fi convocat marți, la ora 17,00, indiferent de avizul pe care îl va da comisia.

Comisia parlamentară de control SIE și Comisiile reunite de apărare urmează să-l audieze pe Mihai-Răzvan Ungureanu până cel mai târziu marți.

Mihai Răzvan Ungureanu, prim-vicepreşedinte PNL, a fost nominalizat, săptămâna trecută, de preşedintele Klaus Iohannis la conducerea Serviciului de Informații Externe.

Mihai Răzvan Ungureanu nu este acceptat de nici de social-democraţi, nici de parlamentarii lui Tăriceanu. 

Preşedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, a declarat luni, după şedinţa Biroului Permanent al formaţiunii, că PSD nu va susţine numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la şefia SIE pentru că este „o nominalizare facută într-un mod total netransparent, fără să existe o consultare”.

Totodată, un alt motiv ar fi că PSD nu renunţă la principiul ca un partid să nu aibă toată puterea. În plus, şeful interimar al PSD a declarat că Partidul Social-Democrat este „un partid unit, un partid stabil, solidar”, care va continua guvernarea.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, că ALDE nu va vota numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la șefia SIE.

„Sunt două considerente pentru care nu vom vota această propunere. Primul este unul eminamente politic şi este legat de votul pe care cetăţenii l-au dat în 2012 la alegerile parlamentare. Atunci votul a fost unul covârşitor în favoarea înlăturării regimului Băsescu. Astăzi nu putem accepta ca unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai fostului preşedinte să fie în fruntea SIE.

În al doilea rând, având în vedere evoluţia politică a domnului Ungureanu. Cu toţii l-am văzut în 2014 în campania electorală cât de pătimaş şi partizan putea să fie. O astfel de persoană se decredibilizează pentru o astfel de funcţie, cum este aceea de şef al SIE. După părerea mea, în momentul acesta e o decizie care nu ține cont de decizia cetățenilor. Întotdeauna persoanele trebuie alese cu grijă mai ales în astfel de funcții”, a declarat şeful Senatului.

Citeşte şi: Dragnea, despre numirea lui MRU la SIE: Nu putem da un vot de încredere unui om în care nu avem încredere

Conducerile celor două Camere ale Parlamentului au fost convocate luni pentru procedura de numire a lui Mihai Răzvan Ungureanu, nominalizat de preşedintele Iohannis, la conducerea SIE, în condiţiile în care reprezentanţii PSD şi cei ai ALDE se opun numirii acestuia, iar UNPR, PNL şi UDMR o susţin.