VREMEA ÎN BUCUREŞTI, nopţi tropicale în Capitală. Disconfortul termic va fi unul deosebit de accentuat şi în creştere

VREMEA ÎN BUCUREŞTI- Temperaturile nocturne vor fi din ce în ce mai ridicate în următoarea perioadă, atingând valori mai mici de 30 de grade Celsius abia după ora 22,00, a anunțat, vineri, Gabriela Băncilă, director la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în cadrul unui comandament pentru combaterea efectelor caniculei convocat la sediul Primăriei Generale a Capitalei.

04 aug. 2017, 10:55
VREMEA ÎN BUCUREŞTI, nopţi tropicale în Capitală. Disconfortul termic va fi unul deosebit de accentuat şi în creştere

VREMEA ÎN BUCUREŞTI. Cod roşu şi portocaliu de temperaturi sufocante în toată ţara, astăzi şi mâine, România este afectată de cel mai puternic val de caniculă din ultimii ani. Temperaturile au trecut deja de 35 de grade în unele zone.

„Aș vrea să fac o mențiune foarte importantă asupra temperaturilor nocturne. Acestea vor fi din ce în ce mai ridicate. Cu alte cuvinte, pe parcursul nopților următoare, valorile termice foarte ridicate — în jurul a 30 de grade — până spre ora 22,00-23,00 să marcheze o scădere foarte lentă, urmând ca în orele dimineții, respectiv orele 5-6,00, să ajungă la ceea ce numim noi temperatură minimă, respectiv undeva în jurul a 22-23 de grade, ceea ce înseamnă oricum noapte tropicală. Având în vedere faptul că aproximativ 12 ore temperatura la doi metri deasupra pământului se va menține peste 30 de grade, cu siguranță disconfortul termic va fi unul deosebit de accentuat și în creștere”, a precizat Gabriela Băncilă, director la Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Potrivit Agerpres, pe de altă parte, în condițiile în care temperaturile vor scădea sub 30 de grade abia după ora 22,00, ea a apreciat că orice suplimentare a cantității de vapori de apă, la orele după-amiezii, ar contribui la menținerea disconfortului. Băncilă a subliniat că momentul optim pentru realizarea stropitului urban ar fi spre miezul nopții.

Ea a adăugat că la începutul săptămânii viitoare disconfortul termic se va menține ridicat în zona municipiului București, deoarece va crește gradul de umezeală în aer, odată cu probabilitatea din ce în ce mai ridicată de apariție a adverselor însoțite de intensificări ale vântului și descărcări electrice.

Băncilă a reamintit că ANM a emis, joi, o avertizare cod portocaliu pentru zona Capitalei, valabilă vineri și sâmbătă, interval în care sunt așteptate temperaturi de 36-39 de grade. Intensitatea maximă a acestui val de căldură va fi atinsă sâmbătă, la 38-39 de grade, pentru ca duminică să se înregistreze 37-38 de grade. La începutul săptămânii viitoare, vremea caniculară se va menține, atingând valori maxime de 35-37 de grade.

Directorul ANM a estimat că valul de căldură se va încheia în a doua parte a săptămânii viitoare. Ea a adăugat că nu se întrunesc condițiile emiterii unui cod roșu pentru Capitală, deoarece temperaturile maxime extreme specifice Bucureștiului la începutul lunii august se situează în jurul valorii de 41 de grade.

Vezi si: CĂLDURĂ SUFOCANTĂ în Capitală, la sfârşitul săptămânii. Iată de când VIN PLOILE