Wall Street Journal: Reţeaua Stat Islamic intenţionează să intensifice atentatele în Europa

Reţeaua teroristă Stat Islamic intenţionează să intensifice atacurile în Europa pe măsură ce pierde controlul asupra teritoriilor din Siria şi Irak, avertizează oficiali şi experţi americani citaţi de publicaţia The Wall Street Journal.

29 iul. 2016, 03:44
Wall Street Journal: Reţeaua Stat Islamic intenţionează să intensifice atentatele în Europa

„Ştim că există deja structuri de comandă şi control care au permis unele dintre atacurile comise recent în Europa. Reţeaua Stat Islamic a infiltrat mulţi militanţi în Europa”, a declarat un oficial din cadrul serviciilor de informaţii americane.

Numeroase atentate islamiste au avut loc în spaţiul Uniunii Europene în ultimul an şi jumătate, soldându-se cu moartea a sute de persoane în Franţa, Belgia şi Germania.

Biroul Federal de Investigaţii din SUA (FBI) avertizează că atacurile teroriste riscă să se intensifice în Europa. „La un moment dat, vom vedea că există o diasporă teroristă în afara Siriei. Combatanţii Stat Islamic nu au de gând să moară cu toţii pe câmpul de luptă”, a declarat directorul FBI, James Comey. 

Conform altor oficiali din cadrul serviciilor secrete americane, recentele atacuri de amploare relativ mică înregistrate în Germania ar putea avea rolul de a permite pregătirea unui atentat de amploare în Europa. Analiştii militari americani au atras atenţia de câteva luni că pierderile teritoriale înregistrare de Stat Islamic în Siria şi Irak vor conduce la intensificarea frecvenţei atenatelor în Occident.

Reţeaua teroristă Stat Islamic „a creat de câţiva ani infrastructura care facilitează circulaţia militanţilor din Irak şi Siria, în paralel cu apelurile în scopul inspirării atacurilor”, explică Bruce Hoffman, expert în combaterea terorismului şi profesor la Universitatea Georgetown.

Organizaţia teroristă pare doar să fi inspirat atentatul comis pe 14 iulie în oraşul francez Nisa, soldat cu 84 de morţi, dar a comandat direct atacul sinucigaş înregistrat recent în orăşelul german Ansbach, soldat cu moartea autorului atacului şi rănirea altor 12 persoane, cred oficiali europeni şi americani.