Zeci de consilieri de probaţiune au protestat în faţa Ministerului Justiţiei

Aproximativ 40 de consilieri de probaţiune au protestat în faţa Ministerului Justiţiei, nemulţumiţi de lipsa de reacţie faţă de protestele spontane aflate în desfăşurare de peste trei săptămâni în mai multe servicii de probaţiune din ţară.

13 mart. 2017, 11:57
Zeci de consilieri de probaţiune au protestat în faţa Ministerului Justiţiei

Consilierii de probaţiune solicită atât Ministerului Justiţiei (MJ) cât şi Guvernului să recunoască valoarea socială a muncii lor şi contribuţia pe care o au la binele public, prin repoziţionarea profesiei de consilier de probaţiune în grila de salarizarea a Ministerului Justiţiei, în acord cu atribuţiile sporite pe care aceştia le îndeplinesc ca urmare a intrării în vigoare, în 2014, a noului Cod Penal.

„Suntem discriminaţi faţă de restul categoriilor din justiţie. E vorba despre valoarea de referinţă sectorială care este cea mai mică, rămasă la suma de 221 de lei în condiţiile în care pentru toate categoriile din justiţie inclusiv pentru personalul auxiliar, această valoare a ajuns la 445 de lei şi asta se întâmplă într-un context în care probaţiunea nu este vizibilă. Noi suntem siliţi să facem o muncă silnică în condiţiile în care nu avem o bază a sediilor, lucrăm un consilier la 300 de deţinuţi, lucrăm în condiţii inumane. Suntem vreo 380 de consilieri la nivel naţional şi în statistici sunt peste 77.000 de condamnaţi, gândiţi-vă ce disproporţie”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Ligia Dumitraşcu, consilier de probaţiune din Vrancea.

„Până la acest moment, există o lipsă totală de reacţie atât din partea ministerului cât şi din partea Guvernului faţă de protestele spontane. Dorim să fie înlăturată discriminarea faţă de ceilalţi colegi ai noştri din justiţie creată prin aplicarea unei valori de referinţă discriminatorie doar pentru unele categorii. Dorim să ni se asigure condiţii decente de muncă, să se asigure pază sediilor aşa cum prevede legea, să fim repoziţionati în grila de salarizare a ministerului conform cu atribuţiile care ne-au fost date încă din 2014. Muncă pe care o facem în mod gratuit. Sclavia ştim că a fost abolită, nu dorim să fie restaurată”, a declarat Crina Mocanu, preşedinte sindicatul consilierilor de probaţiune.

Totodată, consilierii de probaţiune doresc rezolvarea problemelor reclamate în ultimii ani, precum lipsa sediilor şi a condiţiilor corespunzătoare de muncă, dar şi necesitatea adoptării Proiectului de Lege privind statutul consilierilor de probaţiune, în forma propusă de Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune (SNCSP).

Citeşte şi Acţiune feministă la Ministerul Justiţiei. Participantele cer un sistem pentru protecţia victimelor violenţei domestice