Acţiune feministă la Ministerul Justiţiei. Participantele cer un sistem pentru protecţia victimelor violenţei domestice

Aproximativ 40 de persoane s-au adunat miercuri în fața sediului Ministerului Justiției, în cadrul unei acțiuni de susținere a victimelor violenței domestice, cerând implementarea unui instrument prin care polițistul ce merge la fața locului și vede că există o situație de violență să aibă posibilitatea aplicării unui ordin imediat de protecție victimei.

08 mart. 2017, 15:15
Acţiune feministă la Ministerul Justiţiei. Participantele cer un sistem pentru protecţia victimelor violenţei domestice

Polițistul vede la fața locului ce se întâmplă, emite acel ordin imediat, prin care fie agresorul părăsește casa, fie este luat la secție și este reținut pentru 48 de ore, timp în care femeia are la dispoziție să meargă în instanță, să își reconfirme acel ordin de protecție, care să o țină pe ea în siguranță„, a declarat Carmen Gheorghe, președintele Asociației E-Romnja.

Ea a explicat că, în prezent, în urma unui apel al victimei la 112, polițistul care se deplasează la fața locului nu are ce face într-o astfel de situație, iar victimei i se aplică ulterior corecții și mai mari.

Numărul de apeluri într-un an la 112 pe care victimele îl fac este de peste 100.000. Cele care ajung în instanță sunt undeva la 1.000 — 2.000 de cereri pentru ordin de protecție. Numărul celor care obțin ordin de protecție este și mai mic, undeva la 40% dintre femei„, a arătat Carmen Gheorghe.

Ea spune că, deși spațiul politic este de acord că lupta împotriva violenței asupra femeilor reprezintă o prioritate, totuși instituțiile abilitate nu își asumă implementarea unui sistem eficient în acest sens.

Citeşte şi Sorin Grindeanu, tatăl a doi copii: Trăim într-o societate marcată de violenţe, fie că e pe stradă, acasă sau la televizor

Din păcate, în România bătălia împotriva violenței asupra femeilor nu este câștigată, deși avem legi — România a ratificat anul trecut Convenția de la Istanbul — încă nu se întâmplă nimic. Vedem că spațiul politic este de acord să lupte împotriva violenței asupra femeilor, însă din păcate nu se întâmplă nimic, iar noi vrem să amintim că de 8 Martie încă luptăm pentru drepturile noastre. Vrem aplicarea ordinului de urgență emis de poliție, care este implementat în alte țări, iar Ministerul Justiției este cel care, din păcate, încă se opune, nu știm de ce„, a mai spus Carmen Gheorghe.

În cadrul acțiunii s-a cerut, pe lângă ordinul care să fie emis de polițist imediat după comiterea actului de violență, și continuarea cercetării penale chiar dacă victima violenței în familie își retrage plângerea, precum și monitorizarea agresorilor prin brățări electronice.

Ministerul Justiției trebuie să își asume de urgență deblocarea proiectului Guvernului pentru armonizarea legislației cu prevederile Convenției de la Istanbul. Atâta timp cât pentru Ministerul Justiției această problemă nu va fi o prioritate, femeile din România vor continua să fie ucise„, a susținut Carmen Gheorghe.

Participantele la acțiune au depus în fața MJ flori de care au fost prinse numele unor femei ucise de parteneri sau rudele lor, numele acestora fiind citite la portavoce. După depunerea florilor, participantele au format un corp comun, care a căzut lent, la pământ, pentru a simboliza sloganul acțiunii — „Cădem una, cădem toate„.

Citeşte şi Birchall: Violenţa împotriva femeilor, una dintre cele mai serioase încălcări ale valorilor fundamentale