Zeci de persoane au manifestat pentru „familia normală”. Un ministru, mesaj de susţinere pentru comunitatea gay

Ediţia din acest an a Marşului pentru Normalitate, organizată de Asociaţia Noua Dreaptă, a avut loc, sâmbătă, în Bucureşti. Zeci de persoane au protestat faţă de căsătoriile gay şi posibilitatea cuplurilor de acelaşi sex de a adopta copii, cerând, printre altele, modificarea Constituţiei, astfel încât la definirea familiei să fie scris că e formată dintr-un bărbat şi o femeie.

25 iun. 2016, 14:41
Zeci de persoane au manifestat pentru „familia normală”. Un ministru, mesaj de susţinere pentru comunitatea gay

Participanţii la Marşul pentru normalitate s-au strâns în Piaţă Victoriei între orele 11.30 –12.00. Militanţii de la Nouă Dreapta l-au cerut bucureştenilor să li se alăture marşului pentru a apară valorile familiei tradiţionale, dar şi pentru a fi solidari cu o familie de români din Marea Britanie, ai cărei copii au fost încredinţaţi spre adopţie unui cuplu de homosexuali, potrivit Mediafax.

Marşul are caracter protestatar, fiind organizat chiar înaintea Marşului Diversităţii, care încheie „Bucharest Pride“, festivalul drepturilor şi culturii persoanelor lesbiene, gay, bisexuale şi trans (LGBT) din România.

Preşedintele Partidului Nouă Dreapta, Tudor Ionescu, a declarat pentru Mediafax că participarea sa la marş este menită să susţină cauzele tuturor familiilor normale, că societatea românească este creştină şi trebuie întemeiată pe valori creştine.

„Nouă Dreapta organizează şi în acest an marşul normalităţii pentru familia întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie. Marşul nostru este cu atât mai important cu cât în acest an, organizaţiile homosexualilor au cerut în mod explicit căsătorii homosexuale, căsătorii între persoane de acelaşi sex, or acesta este clar o provocare în contextul în care 3 milioane de români au semnat de puţin timp pentru definirea în Constituţie a familiei ca fiind întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie”, a declarat Tudor Ionescu.

Protestul a fost vegheat de jandarmi, dar şi de agenţi de securitate ai Partidului Nouă Dreapta.

Membrii și susținătorii comunității LGBT (Lesbian-Gay-Bi-Trans) au mers, sâmbătă, la Marșul Diversității, unde au cerut ca și dreptul lor la familie să fie recunoscut și respectat. Tema a fost aleasă în contextul inițiativei recente a Coaliției pentru Familie, care a depus la Parlament trei milioane de semnături pentru ca definiția familiei să fie schimbată în Constituție și să prevadă că mariajul poate fi încheiat doar între un bărbat și o femeie.

Violeta Alexandru, ministru delegat pentru Dialog Social, a declarat că se simte datoare să participe la acest eveniment și le-a urat celor prezenți să fie respectați de comunitate. „Sunt și anul acesta alături de voi, așa cum am fost în fiecare an, nu are nicio legătură cu faptul că sunt acum într-o poziție publică, ba, mai mult, cred că eram datoare prin acest lucru să fiu și anul acesta, pentru că așa simt. Îmi place să fiu alături de voi pentru că îmi place libertatea de a face ceea ce simt, de a face cum simt și de a cere altora să mă respecte așa cum și eu îi respect pe ei. Vă doresc să fiți respectați, așa cum și voi știți să respectați pe toți ceilalți„, a spus Violeta Alexandru, potrivit Agerpres.

La marș au mai fost prezenți ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell, ministrul secretar de stat al Germaniei, Michael Ross, Carla Antonelli — membră a Parlamentului spaniol, precum și președintele ACCEPT, Cosmin Bebu-Vijianu.

Ambasadorul britanic în România, Paul Brummel, a adresat în românește un mesaj de susținere comunității LGBT: „Azi, la Londra, în alt oraș mare european, ne exprimăm solidaritatea față de victimele și rudele celor din Orlando. Ambasada UK este mândră să fie alături de comunitatea LGBT din România. Fiecare are dreptul să își întemeieze o familie„.

Și ministrul german Michael Roth a arătat că: ”Noi nu cerem privilegii pentru minorități; din contră, dorim o societate unde toată lumea e tratată egal. Iubirea e iubire și atât. Persoanele LGBT suferă încă în multe țări și trebuie să ne fie auzite vocile pentru acele persoane. Nu putem fi tăcuți. Plângem victimele din Orlando și suntem alături de rudele lor”.

Carla Delgado, prima persoană trans aleasă în Parlamentul Spaniei, a afirmat că ”iubirea învinge”. Ea a dat exemplul Spaniei, țară în care, acum 40 de ani, membrii comunității LGBT erau bătuți și aruncați în închisori. ”Acum putem fi mândri, pentru că Spania are o legislație model. Căsătoria (între persoane de același sex, n.r.) este legală și toată lumea are drepturi egale”.  

Înainte de începerea paradei, care s-a desfășurat pe Șoseaua Kiseleff, participanții au ținut un moment de reculegere în memoria victimelor atacului din Orlando, SUA.