ZI DECISIVĂ pentru FORMAREA NOULUI GUVERN. Premierul Ponta anunţă structura noul Cabinet

Premierul Victor Ponta va anunța luni după-amiază la ora 16,30, la Palatul Parlamentului, componența noului Guvern. UDMR a anunţat că va intra la guvernare şi că va avea un post de vicepremier, două ministere şi mai mulţi secretari de stat. Premierul a avut luni discuţii şi PPDD. Din Opoziţie, Crin Antonescu face prima mutare: PNL nu va vota noul Guvern Ponta III.

03 mart. 2014, 07:36
ZI DECISIVĂ pentru FORMAREA NOULUI GUVERN. Premierul Ponta anunţă structura noul Cabinet

UPDATE 14.20 UDMR a decis să intre la guvernare. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că Uniunea va avea un vicepremier, doi miniştri şi mai mulţi secretari de stat. 

Luni, premierul Ponta s-a întâlnit şi cu reprezentanţii PPDD care au anunţat că sunt dispuşi să intre la guvernare alături de USD.

Noul cabinet va avea mai puţine ministere, iar UDMR, dacă va intra la guvernare, vrea două portofolii de ministru şi un vicepremier.

Potrivit unor surse citate de România TV, noul guvern Victor Ponta ar putea avea patru vicepremier, de la PSD, PC, UNPR şi UDMR. Aceştia sunt Liviu Dragnea (PSD), Daniel Constantin (PC), Gabriel Oprea (UNPR) şi Kelemen Hunor (UDMR).

VEZI Cum ar putea arăta noul Guvern Victor Ponta. Ce ministere ar primi UDMR, UNPR şi PC

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că dacă UDMR va intra la Guvernare, se schimbă structura politică a Guvernului şi e nevoie de o nouă desemnare a premierului de către preşedinte, iar el nu mai este dispus să îl numească pe Victor Ponta prim ministru. Şeful statului a avertizat că premierul riscă să îşi piardă funcţia dacă va coopta UDMR la guvernare. 

„Problema unui nou guvern în configuraţia anunţată de premier este că pe tot parcursul programului de guvernare aprobat de Parlament se vorbeşte de USL, iar acum unul din partidele din USL a ieşit de la guvernare, iar guvernarea este USD plus UDMR şi nu este USD plus PNL”, a precizat Traian Băsescu, la B1Tv, adăugând că în programul de guvernare este menţionat de 13 ori USL ca fiind „forţa politică ce-şi asumă susţinerea guvernului pentru atingerea obiectivelor”.

„Or, nu mai avem USL, avem un alt partid care intră în guvernare, UDMR”, a subliniat şeful statului.

Potrivit lui Băsescu, dacă premierul vine cu un alt program de guvernare în Parlament, în care nu se mai vorbeşte de USL, ştie că este vorba despre un nou Guvern.

Totodată, preşedintele a subliniat că Antonescu l-a atenţionat pe Victor Ponta că „trebuie să depună mandatul, exact pe baza faptului că ştia discuţia de peste 50% (…) şi ştia că programul este pe numele USL”.

Traian Băsescu a precizat că Parlamentul nu poate rezolva problema, pentru că „dacă, spre exemplu, ar merge cu un program de guvernare, Victor Ponta ar recunoaşte că este un guvern nou”.

Președintele Băsescu l-a amenințat pe premierul Ponta că va ataca la Curtea Constituţională noul Guvern dacă UDMR va fi inclus la guvernare fără să fi fost făcute consultări la Palatul Cotroceni. Mai mult, susţine că cea mai bună soluţie ar fi ca premierul să-şi depună mandatul.

Eu nu voi da drumul la un guvern care s-ar putea să nu fie constituţional. Dacă va trebui, mă voi adresa Curţii Constituţionale. Nu accept compromisuri, am fost foarte riguros cu respectarea Constituţiei”, a mai afirmat şeful statului.

El a subliniat că nu dorește să facă „jocuri politice”, însă vrea să aibă conștiința împăcată că nu a încălcat Constituția.

Unii experţi constituţionalişti îl contrazic însă pe preşedinte şi susţin că Victor Ponta nu e obligat să meargă la Cotroceni pentru consultări şi pentru o nouă desemnare.

Ioan Stanomir, profesor de drept constitutional, a explicat pentru Evenimentul zilei că Victor Ponta poate fi obligat sub presiune politică să meargă la Cotroceni pentru o nouă desemnare ca premier, dar dacă obţine votul de încredere al Parlamentului nu mai este nevoit să facă acest lucru.