Ziua lui Nicolae Ceauşescu. Cum era sărbătorit „cel mai iubit fiu al poporului” FOTO

Ziua lui Nicolae Ceauşescu era sărbătorită cu mult fast în anii comunismului. Ziarele româneşti aveau pe prima pagină mesaje de felicitare pentru dictator, iar în şcoli sau sediile instituţiilor se organizau manifestări prin care Ceauşescu era felicitat.

26 ian. 2016, 09:31

Ziua de 26 ianuarie, ziua în care s-a născut Nicolae Ceauşescu, era o adevărată sărbătoare naţională. Cei mai buni meşteri din fabrici lucrau la cadouri speciale care aveau să fie înmânate dictatorului.

Cei care l-au cunoscut, însă, spun că Nicolae Ceauşescu nu punea niciodată mare preţ pe cadourile primite, multe dintre ele nefiind folosite niciodată. 

 „Le adunam pe toate în nişte depozite din strada Molière. Erau fotolii, canapele disparate , covoare pe care scria, din ţesătură câte ceva de genul «Să ne trăiţi, tovarăşe Nicolae Ceauşescu!». Deci, inutile. În ultimul timp, se ajunsese la decizia ca arhitecţii să scrie la judeţe cam ce cadou să pregătească, ataşându-le uneori şi schiţa de model. Noi lucram la atâtea palate şi aveam nevoie de mobile, dar cele primite de ziua lui Ceauşescu erau inutilizabile. Nici tablourile nu se puteau folosi, fiindcă îi reprezenta pe ei doi sau numai pe el”, spunea Camil Roguschi, potrivit 9am.ro

Pe lângă manifestările din instituţii erau organizate spectacole artistice, iar comitetele judeţene al Partidului Comunist realizau rapoarte cu privire la anii precedenţi, toate incluse în materiale pozitive publicate de presa de presa de propagandă.

„Date fiind condiţiile atmosferice şi perioada anului în care Ceauşescu îşi serba ziua, atunci se programau etapele de masă ale Festivalului Cântarea României. Era o ocazie de a-l omagia pe preşedinte prin tot felul de spectacole”, spunea Constantin Bostan, fost director al Bibliotecii Judeţene GT Kirileanu din judeţul Neamţ, potrivit adevărul.

Ioan Mitran este un fost elev din vremea comunismului care, îşi aminteşte modul în care se sărbătorea ziua lui Nicolae Ceauşescu în şcoli.

„Întotdeauna la începutul orelor trebuia să intonăm imnul. În 26 ianuarie însă se citeau poezii închinate lui Ceauşescu. Noi elevii trebuia să venim cu cravată şi fiecare aveam de citit câte o strofă. Înainte de asta trebuia să îi urăm La mulţi ani. Ţin minte că în clasa a XI-a profesoara de română chiar ne-a spus ca fiecare dintre noi să îi scriem urări speciale pe care le va trimite apoi la Bucureşti. La vremea aceea ni se părea important, dar acum mi se pare de-a dreptul stupid. Ştiu că am scris şi eu o poezie. M-am inspirat de prin nişte cărţi de la Bibliotecă. Am scris ceva de genul: „La mulţi ani, fiu iubitor, fiu al marelului popor. Să ne trăieşti mult şi bine c-a avem mare nevoie de tine. Republica te iubeşte şi cu drag azi te sărbătoreşte”. Profesoarei i-a plăcut mult şi a apărut şi Drum Nou poezia mea”, a povestit Ioan Mitran.

Citeste şi