Procurorii cer câte 10 ani de închisoare pentru Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir UPDATE

Procurorii DNA au cerut miercuri pedeapsa maximă pentru Dumitru Dragomir şi Mircea Sandu, la ultimul termen în procesul în care foştii şefi ai LPF şi FRF au fost judecaţi pentru dezafilierea echipei Universitatea Craiova.

04 mai 2016, 07:43
Procurorii cer câte 10 ani de închisoare pentru Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir UPDATE

Tribunalul București a terminat de judecat miercuri procesul în care fostul președinte al Federației Române de Fotbal (FRF) Mircea Sandu și fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) Dumitru Dragomir sunt acuzați de dezafilierea ilegală a Universității Craiova.

La ultimul termen al procesului desfășurat miercuri, procurorul de ședință a cerut judecătorilor ca Mircea Sandu și Dumitru Dragomir să fie condamnați la pedeapsă maximă, cu executare, pentru infracțiunile comise și aplicarea unui spor de pedeapsă. Totodată, reprezentantul DNA a solicitat ca Federația Română de Fotbal să fie sancționată cu amendă penală.

Urmează ca tribunalul să anunțe data pronunțării sentinței în acest dosar.

„Directorul juridic al Federaţiei Române de Fotbal a făcut un raport care ne-a convins pe toţi membrii comitetului executiv că dacă nu îşi retarge plângerea penală Mititelu, atunci cluburile din prima ligă nu vor juca în cupele europene, iar echipele naţionale nu vor juca în competiţiile internaţionale. Am studiat dosarul, am cerut imperativ să se amâne o săptămână până îşi retrage plângerea. El n-a vrut, ne-a înjurat pe toţi şi apoi ne-a dat în penal. Procurorul ne-a trimis în penal pentru vot democratic. Procurorii cer 10 de ani, dar judecătorul trebuia să afle care e avantajul meu că am votat democratic. În ce societate din lume, nu din această ţară, vine directorul juridic al Federaţiei, nu al Ligii, cu referatul, cere să votăm preşdintele federaţiei, noi votăm democratic şi ne trimite la puşcărie? Păi atunci ce am hotărât noi în comitetul executiv a hotărât de câtva timp adunarea generală unde sunt aproape 200. Pentru aşa ceva nu intră nimeni la puşcărie. Păi înseamnă că eu tot ce am votat în Parlamentul României, şi bune, şi rele, înseamnă că pentru aia trebuie să mă execute. A, dacă se descoperea că am vorbit cu cineva, că am influenţat pe cineva, că am luat un leu de la cineva, atunci da. Dar nu există nicio probă”, a punctat Dumitru Dragomir, la România TV.

În 2013, Mircea Sandu și Dumitru Dragomir au fost trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind acuzaţi de: abuz în serviciu contra intereselor persoanelor formă calificată, infracţiunea de folosire a influenţei ori autorităţii persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite (art. 13 din Legea nr. 78/2000) şi infracţiunea de sustragere de sub sechestru precum şi a persoanelor juridice fără scop patrimonial, FEDERAŢIA ROMÂNĂ DE FOTBAL şi LIGA PROFESIONISTĂ DE FOTBAL, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată şi infracţiunea de sustragere de sub sechestru.

Membrii Comitetului Executiv al FRF care au votat dezafilierea Universităţii Craiova în 2011 au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu. Aceştia i-au adus lui Adrian Mititelu un prejudiciu de 15.800.000 lei.

În octombrie 2011, membrilor CEx care au decis dezafilierea Craiovei le-a fost comunicat de către DNA că sînt învinuiţi de abuz în serviciu. În data de 20 iulie 2011, Comitetul Executiv al FRF a votat dezafilierea echipei Universitatea Craiova.

Componenta CEx al FRF care a votat:
1. Mircea Sandu – presedinte FRF (a semnat)
2. Dumitru Dragomir – primvicepresedinte FRF (nu a semnat)
3. Octavian Goga – vicepresedinte FRF (a semnat)
4. Marius Stan – reprezentant al cluburilor din Liga I (a semnat)
5. Cornel Şfaiţer reprezentant al cluburilor din Liga a 2-a (nu a semnat)
6. Marian Rusen – reprezentant al cluburilor din Liga a 2-a (a semnat)
7. Stefan Stana – reprezentant al cluburilor din Liga a 3-a (a semnat)
8. Cristi Bobar – reprezentant al cluburilor din Liga a 3-a (a semnat)
9. Paul Costas – reprezentant al cluburilor de copii si juniori (a semnat)
10. Marian Palarie – reprezentant al cluburilor de fotbalul feminin (a semnat)
11. Vasile Avram – presedinte CCA (nu a semnat)
12. Sorin Ţerbea – reprezentantul cluburilor de fotbal in sala (a semnat)