APC România avertizează ŞOFERII la ce trebuie să fie atenţi când cumpără anvelopele de iarnă

Apropierea sezonului rece obligă toți conducătorii auto să își doteze mașinile cu anvelope speciale de iarnă. Obligativitatea nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condițiile meteorologice, după cum se precizează în Ordonanța de Guvern 5/2011. Astfel, șoferii trebuie să aibă cauciucuri de iarnă doar când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de perioada calendaristică.
Iulian Tudor
28 oct. 2015, 17:29
APC România avertizează ŞOFERII la ce trebuie să fie atenţi când cumpără anvelopele de iarnă

Dacă sunt prinși în trafic fără anvelope de iarnă, sau dacă acestea nu respectă condițiile prevăzute de lege — alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevazute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă — șoferii riscă să plătească o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 de puncte-amendă), informează Agerpres.

Înainte de a cumpăra anvelopele de iarnă, trebuie să știți câteva lucruri despre acestea. Asociația pentru Protecția Consumatorilor România (APC România) vă ajută să luați cea mai bună decizie atât pentru siguranța, cât și pentru portofelul dumneavoastră:

Anvelope de iarnă funcționează cel mai bine la temperaturi de sub 7 grade, dar uzura poate fi mai mare decât la pneurile standard în cazul în care le utilizați în condițiile unei atmosfere mai calde.

Anvelope de iarnă acceptate de legislația românească și europeană sunt cele inscripționate pe lateral cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”. Inițialele M și S vin de la cuvintele mud (noroi) și snow (zăpadă).

Anvelopele „all seasons” pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de iarnă („M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”).

Anvelopele cu crampoane se folosesc în condiții extreme cum ar fi zăpada groasă și gheața. Vor fi demontate atunci când acestea ajung în contact direct cu partea carosabilă.

Citeşte şi CAUCIURILE DE IARNA, obligatorii pe drumuri cu probleme. Ce amenzi rişti pentru lipsa ANVELOPELOR DE IARNĂ

Lanțurile antiderapante pot fi folosite în cazul în care zăpada sau gheața este întâlnită în timpul unei călătorii, cu condiția să fie demontate odată cu îmbunătățirea vremii.

‘Șosete’ pentru zăpadă (antiderapant textil): este un material textil plasat în jurul anvelopei pentru a îmbunătăți aderența pe zăpadă și gheață. Ele sunt ușor de folosit, dar nu sunt la fel de eficiente ca lanțurile antiderapante. ‘Șosetele’ nu pot produce pagube la nivelul carosabilului, dar trebuie dezinstalate rapid, deoarece ele scad performanța anvelopei în condiții normale de drum.

Începând cu data de 1 noiembrie 2012, toate anvelopele trebuie să aibă o etichetă ce prezintă informații despre performanța acestora — eficiența consumului de combustibil, aderența pe carosabil umed și nivelul de zgomot exterior.

Etichetele cuprinzând caracteristicile anvelopelor trebuie să fie afișate la punctul de vânzare, în cataloage, pliante și pe website-urile care comercializează cauciucuri. Astfel, consumatorii vor putea compara înainte de achiziționare atât prețurile, cât și siguranța pe carosabil umed, sau impactul asupra cheltuielilor cu combustibilul’, atrage atenția conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor România.

Costurile pentru combustibil depind în bună măsură de calitatea anvelopelor. Diferența poate fi de până la 10%, între utilizarea celor mai performante sau a celor mai slabe anvelope comercializate pe piața Uniunii Europene. Având o mai bună cunoaștere a performanței și a calității acestor produse, și comparând etichetele și prețurile anvelopelor, acum este mult mai ușor să alegeți cel mai bun produs, eficient din punct de vedere al consumului, performant la frânarea pe carosabil umed și mai puțin zgomotos. Astfel, nu numai că veți reduce costurile, dar veți reduce și emisiile de dioxid de carbon.

Clasificare

Anvelopele sunt evaluate în funcție de următoarele criterii:

Rezistența la rulare (consumul de carburant)—clasele A-G (A oferă cea mai bună eficiență la consum și G reprezintă cea mai slabă eficiență la consum)

Frânarea pe carosabil umed (clasa A indică cea mai scurtă și sigură distanță la frânare și clasa G reprezintă cea mai lungă și puțin sigură distanță de a frâna.

Nivelul de zgomot la exterior (emisiile de zgomot extern vor fi măsurate în decibeli ?i indicate pe etichete cu una, două sau trei bare negre)

Durata de viață

Anvelopele premium, deși sunt mai scumpe decât anvelopele de buget, vor avea o durată de viață mai mare cu 1-2 ani până la apariția semnelor de bătrânețe. Durata de viață a unei anvelope este de 4 ani, dar, în unele cazuri, anvelopele premium pot fi folosite 5-6 ani. Pentru a afla când a fost produsă o anvelopă ne vom uita la DOT, un cod de 4 cifre (ex: DOT 1009 — a zecea săptămână din anul 2009), primele două sunt săptămâna din an, iar celelalte două reprezintă anul fabricației.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce trebuie să știe toți românii care vor un credit ipotecar fără avans. Cum poți face asta la cele mai importante bănci. E nevoie de card la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING sau Raiffeisen?
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Câţi bani pierzi dacă stai o săptămână în concediu medical la un salariu de 5.000 de lei? Calcul exact
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Rugăciunile puternice care se rostesc pe 6 iulie. Sfântul Sisoe cel Mare te scapă de necazuri
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african