ATAC TERORIST la ISTANBUL. Unul dintre cei trei atacatori pare să fi fost un cecen

ATAC TERORIST la ISTANBUL. Este posibil ca cel puțin unul dintre cei trei atacatori sinucigași, care s-au aruncat în aer marți seara pe aeroportul internațional Ataturk din Istanbul, să fie cetățean străin, a declarat joi pentru Reuters o sursă din serviciile de securitate turce.

RomaniaTV.net
30 iun. 2016, 12:31
ATAC TERORIST la ISTANBUL. Unul dintre cei trei atacatori pare să fi fost un cecen

Potrivit publicației Hürriyet, unul dintre cei trei atacatori este un anume Osman Vadimov, un cecen de origine rusă, relatează France Presse.

Postul de televiziune turc Habertürk, citat de portalul rus Newsru.com, a informat că acesta sosise pe teritoriul Turciei din orașul sirian Raqqa, capitala de facto a grupării jihadiste Statul Islamic în Siria. Nu au existat deocamdată declarații oficiale cu privire la naționalitatea celor trei atacatori, dar se crede că ei erau străini, mai scrie Newsru.com.

Pe de altă parte, ziarul turc Milliyet, citând surse din cadrul anchetei, a relatat joi că toți cei trei teroriști ar putea să provină din Tadjikistan, fostă republică sovietică din Asia Centrală.

La rândul său, site-ul de știri turc Karar.com a informat că atacul de marți seara de la Istanbul a fost plănuit de o celulă a Statului Islamic din șapte persoane. Cei trei atentatori sinucigași ar fi originari din Cecenia, Uzbekistan și Kârgâzstan, după cum notează Karar.com, citat de portalul rusesc.

Poliția turcă a arestat 13 suspecți, între care trei străini, după atentatul de la Istanbul. O sursă din serviciile de securitate turce a declarat pentru Reuters că este posibil ca cel puțin unul din cei trei atacatori sinucigași de la aeroportul internațional Ataturk să fie cetățean străin.

Citeşte şi ATENTAT TERORIST în TURCIA: Poliţia a arestat 13 suspecţi, inclusiv străini

Forțele poliției din Istanbul au efectuat descinderi simultane la 16 adrese din oraș, a mai indicat agenția de presă turcă, fără să precizeze naționalitatea celor trei străini reținuți.

Agenția de presă Anadolu, citată de Reuters, a relatat anterior că poliția turcă a efectuat raiduri în cadrul celulelor suspectate de legături cu gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) la Istanbul și Izmir, oraș de pe coasta Mării Egee. Echipe ale poliției antitero, conduse de ofițeri din forțele speciale, au efectuat raiduri în trei cartiere muncitorești din Istanbul — Pendik, Basaksehir and Sultanbeyli.

Nouă militanți suspectați că ar fi avut contacte cu membri ai Statului Islamic în Siria au fost reținuți în trei districte din Izmir, potrivit Anadolu. Aceștia au fost acuzați de finanțare, recrutare și furnizare de sprijin logistic pentru gruparea extremistă sunnită.