Avion rusesc dispărut de pe radare. Aeronava avea la bord şi 8 elicoptere

Un avion rus de tip Ilyushin II-76 care participa la o misiune de stingere a unui incendiu în apropiere de orașul Irkutsk din Rusia a dispărut de pe radare, când se afla la o altitudine de aproximativ 3.000 de metri, relatează Russia Today.

01 iul. 2016, 10:13
Avion rusesc dispărut de pe radare. Aeronava avea la bord şi 8 elicoptere

„Contactul a fost pierdut în apropiere de localitatea Kachug din regiunea Irkutsk, unde fumul provenind de la incendiul din pădure era foarte gros”, a anunțat RIA Novosti, citând o sursă oficială.

Potrivit autorităților locale, operațiunea de căutare este efecuată cu ajutorul avioanelor deoarece teritoriul este prea întins și inaccesibil pentru o căutare terestră și nu există drumuri în zonă.

Jurnalistii de la Russia Today au notat ca zona in care a fost zarit ultima oara aparatul de zbor era plina de fum, conditii care puteau influenta reactiile echipajului. La putin timp dupa ce a fost confirmata disparitia avionului, guvernantii de la Moscova au trimis 100 de salvatori in cautarea acestuia. Aeronava avea la bord si opt elicoptere dotate cu aparatura medicala.

Presa centrala din Rusia a subliniat ca nu au fost raportate defectiuni tehnice. „Avionul nu avea probleme tehnice. A trecut de toate procedurile necesare inainte de efectuarea zborului. Echipajul prezent pe avion are multe ore de zbor la activ si experienta in lupta cu incendiile, in operatiuni de salvare si in livrarea ajutoarelor umanitare”, a notat TASS, care a citat o sursa din randul autoritatilor.

Avionul rusesc IL-76 este foarte apreciat la nivel mondial datorita capacitatii sale de a transporta cantitati mari de apa pentru stingerea incendiilor (n.r. – 42 de tone). De asemenea, acest tip de aeronava este solicitat in zone greu accesibile, precum sunt padurile din Siberia. Poreclit „bombardieru cu apa”, IL-76 este cel mai mare avion din lume care a fost construit pentru a interveni in situatiile in care au fost semnalate incendii mari de vegetatie. In acest moment, in operatiunile specifice de salvare a celor disparuti sunt implicate opt avioane de cautare, dar si 100 de parasutisti, care au fost lansati deasupra zonei in care se crede ca s-ar putea afla avionul.