Cât de nocivă este, de fapt, brânza topită pentru organism

Gustul bun si faptul ca este cremoasa fac ca branza topita sa fie apreciata de multi romani. Ba mai mult, ambele calitati vin la un pret relativ mic. Insa unii nu stiu ca aceste caracteristici care incanta papilele gustative sunt generate, de fapt, de E-uri.

19 iun. 2014, 05:38
Cât de nocivă este, de fapt, brânza topită pentru organism

Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului avertizeaza ca toate cele 61 de tipuri de branza topita existente pe piata din Romania contin E-uri, iar cei care le consuma risca sa dezvolte dereglari metabolice, hormonale, afectiuni cardiovasculate si hepatice.

Branza topita este obtinuta prin topirea celorlalte branzeturi. In procesare sunt utilizate saruri de topire: polifosfati si citrati, care favorizeaza eliminarea calciului din sistemul osos. De aceea, branza topita este interzisa copiilor, femeilor predispuse la osteoporoza si batranilor, atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului National de Cercetari Alimentare.

Polifosfatii si citratii trec in categoria E-urilor: E 450 (difosfati de calciu), E 452 (polifosfat calcic), E 339 (fosfati de sodiu), E 332 (citratii potasici) sau E 331 (citratii sodici). Rolul lor este de a imprastia proteinele branzeturilor, pentru a crea omogenitatea cremei.