Câţi bani trebuie să dai la stat dacă vrei pensie

Românii care nu au venituri declarate în ţară, dar vor totuşi să primească pensie la bătrâneţe trebuie să-şi plătească singuri contribuţiile la asigurările sociale. Statul român le dă posibilitatea de a avea pensie la împlinirea limitei de vârstă, însă sunt obligaţi să se asigure.
Iulian Tudor
29 sept. 2014, 08:30
Câţi bani trebuie să dai la stat dacă vrei pensie

Conform prevederilor legii,  orice persoană care doreşte să se asigure în sistemul public de pensii poate încheia un contract de asigurare socială, scrie cugetliber.ro. „În această categorie pot intra avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, navigatorii, precum şi orice altă persoană neasigurată sau asigurată obligatoriu, care doreşte să-şi suplimenteze venitul asigurat”, explică directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Constanţa, Cristina Samoilă.

Citeşte şi Unul din trei participanţi la Pilonul II nu ştie că are o pensie administrată privat

Potrivit acesteia, persoana care in-tenţionează să încheie un contract de asigurare socială cu Casa Judeţeană de Pensii Constanţa trebuie să se prezinte personal la sediul instituţiei cu actul de identitate, în original şi fotocopie. Actul de identitate trebuie să fie valabil, iar din cuprinsul său trebuie să reiasă că persoana în cauză are domiciliul sau reşedinţa pe raza judeţului Constanţa.

Contractul de asigurare socială poate fi încheiat şi de către un reprezentant al titularului, cu condiţia ca acesta să prezinte un act valabil, care să ateste această calitate, cum ar fi tutore, curator sau mandatar, actul său de identitate, în original şi fotocopie şi o fotocopie după actul de identitate valabil al titularului. În mod obligatoriu, actul de identitate al reprezentantului trebuie să fie valabil, iar domiciliul sau reşedinţa acestuia să fie, de asemenea, pe raza judeţului Constanţa.

Citeşte şi APLICAŢIE ONLINE: Calculează-ţi anul în care vei ieşi la pensie!

Contractul de asigurare socială se încheie în formă scrisă, în două exemplare, câte unul pentru fiecare parte, şi produce efecte de la data înregistrării acestuia la Casa Judeţeană de Pensii Constanţa. Data înregistrării este data la care persoana interesată sau reprezentantul acestuia a semnat contractul de asigurare socială în prezenţa funcţionarului instituţiei.

Plăteşti cel puţin 252 de lei pe lună „Venitul lunar asigurat este de minimum 35 la sută din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asi-gurărilor sociale de stat. Pentru anul 2014, câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 2.298 de lei şi, corespunzător, venitul lunar asigurat pentru acest an este de minimum 804 lei. Plata contribuţiei lunare este egală cu 31,3 la sută din venitul asigurat”, mai precizează Cristina Samoilă.

Prin urmare, în cazul în care o persoană se asigură la venitul minim lunar asigurat pentru acest an, adică 804 lei, va plăti o contribuţie de 252 de lei lunar.

În prezent, la nivelul judeţului Constanţa, sunt în derulare 3.914 contracte de asigurare socială.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Până la ora 19.00 au votat peste 8,4 milioane de români. Update
Capital.ro
Decizie pentru pensionarii care așteaptă mărirea pensiei. Zero lei în luna mai. Când vor primi banii
Playtech.ro
Ce riști în 2025 dacă nu plătești taxa de pod: amenzi, controale și consecințe pentru șoferi
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Comuna în care se trăiește mai bine ca în București. Românilor nu le lipsește nimic acolo
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru ITP. Ordin direct de la UE. Se va aplica vehiculelor mai vechi de 10 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Decizie radicală privind TikTok. Alegerile au schimbat totul
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce