Cel mai mare tun din lume a fost creat special pentru ADOLF HITLER. Trebuia manevrat de 2000 de oameni VIDEO

La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, liderul Germaniei naziste, Adolf Hitler, nerăbdător să invadeze Franţa, a cerut construirea unei noi arme care să poată penetra fortificaţiile de beton ale Liniei Maginot franceze, singurul obstacol fizic major care stătea între armata nazistă şi restul Europei occidentale.

17 apr. 2015, 08:03
Cel mai mare tun din lume a fost creat special pentru ADOLF HITLER. Trebuia manevrat de 2000 de oameni VIDEO

În 1941, la un an după invadarea Franţei, producătorul de arme şi metalurgistul german Gustav Krupp a prezentat un tanc uriaş, pe care l-a oferit gratis armatei lui Hitler pentru a arăta contribuţia sa la efortul de război, potrivit istoricului C. Peter Chen, scrie descopera.ro.

Citeşte şi Rusia face manevre navale în Pacific, cu TUNURI, TORPILE şi antisubmarine

Noua armă era un tun înalt de circa 12 metri, lung de 47 de metri, cu o greutate de 1.350 de tone, care trăgea cu obuze de 10 tone printr-o ţeavă de 30 de metri lungime. 22 de oameni puteau sta aliniaţi pe ţeava tunului. Impresionanta armă a devenit cunoscută sub numele „Marele Gustav”.

În primăvara anului 1942, tunul Gustav a fost folosit pentru prima dată în timpul asediului oraşului Sevastopol din Crimeea. Tunul a tras 300 de obuze asupra Sevastopolului.

În timp, însă, naziştii aveau să afle că impresionanta armă avea o serie de dezavantaje majore: era o ţintă uşor de reperat de către piloţii avioanelor Aliaţilor, iar, din cauza greutăţii, nu putea fi transportat decât pe o cale ferată dedicată şi foarte scumpă, pe care germanii erau nevoiţi să o construiască în avans.

Citeşte şi Lucruri mai puţin cunoscute despre Hitler şi viaţa sa intimă. Dictatorul şi-a pierdut un testicul FOTO

Tunul Gustav avea nevoie de 2.000 de oameni pentru a fi manevrat, iar asamblarea celor cinci părţi principale care îl alcătuiau dura patru zile. De asemenea, calibrarea echipamentelor pentru a trage un singur obuz lua câteva ore, ceea ce însemna că nu putea trage decât 14 focuri pe zi.