De ce este vitală vitamina B12 pentru organism

Vitamina B12 este necesară organismului pentru a produce celulele roșii din sânge, nervi, ADN și alte funcții. Această vitamină nu poate fi produsă de către organism, de aceea este necesar consumul de alimente sau suplimente care o conțin.

26 apr. 2017, 05:47
De ce este vitală vitamina B12 pentru organism

Singurele alimente de unde poți procura vitamina B12 sunt: carnea, ouăle, carnea de pasăre, produsele lactate. Vegetarienii și veganii au un risc crescut pentru deficitul de vitamina B12 , deoarece plantele nu o conțin și nici nu iau suplimentele necesare.

Există persoane care nu consumă alimente ce conțin această vitamină și persoane care deși o consumă nu o asimilează.

Ce riscuri prezintă absența acestei vitamine în organism?

Bolile care țin de absorbția de alimente, cum ar fi boala celiacă sau boala Crohn, pot provoca probleme, precum și utilizarea de medicamente prescrise pentru a trata arsurile la stomac. Acestea din urmă reduc producția de acid în stomac iar pentru a absorbi vitamina B12 este nevoie de acid stomacal.

Care sunt simptomele carenței?

Acest deficit se manifestă lent, simptomele apar treptat și se intensifică rapid. Printre acestea putem recunoaște senzații stranii, amorțeală, furnicături la nivelul mâinilor și a picioarelor, probleme de echilibru sau de mers. Adesea te poți confrunta și cu anemie, slăbiciune sau oboseală, dificultăți de gândire, halucinații sau limba inflamată.

Află mai multe despre importanța vitaminei B12 în organism AICI